Безплатни ваксини срещу грип за хората над 65 години

Около 1,5 млн. българи се разболяват всяка година, усложнения убиват поне 3000 души

227
грип

Безплатни ваксини срещу грип за хората над 65 години ще осигурява от тази година НЗОК, като парите ще бъдат превеждани на фонда от здравното ведомство. Това реши правителството днес, след като прие Национална програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип 2019-2022 г..

Ежегодните грипни епидемии са признати като един от първостепенните проблеми пред общественото здравеопазване, както поради високата заболeваемост и смъртност, така и поради големите разходи за домашно и болнично лечение и значителното натоварване на цялата здравна система.

Грипът се проявява във всички възрастови групи, като рискът от усложнения е най-висок при възрастните, малките деца и хората с хронични заболявания. Статистиката сочи, че около 40 000 души умират преждевременно от грип всяка година в страните от Европейския съюз и макар у нас такава статистика да няма се смята, че поне 3000 българи стават жертва на грипа годишно. Най-висока е смъртността при хората пад 65 г., като достига до 90% от смъртните случаи, предимно при тези, които имат придружаващи заболявания.

В България ежегодните грипни епидемии са сериозен здравен и финансов проблем. Само в областните градове всяка година възникват средно около 1 400 000 до 1 600 000 случая на остри респираторни заболявания и грип. Заболяванията от грип са съсредоточени основно в рамките на 3 – 4 седмици. През тези седмици, средната заболеваемост за страната достига до над 300 на 10 000 население, което означава, че в периода на епидемичния подем са преболедували не по-малко от 250 000 – 300 000 души, отчита МС.

Случаи на грип и свързаните с него тежки усложнения и смърт могат да бъдат предотвратени посредством употребата на съществуващите високоефективни ваксини, които се прилагат повече от 60 години. При здрави хора грипните ваксини може да предотвратят 70% до 90% от заболяванията от грип. При хората в напреднала възраст ваксината намалява тежкото протичане и усложнения до 60%, а смъртните случаи – с 80%. Ваксинацията е особено важна за хората с по-висок риск от сериозни усложнения вследствие на заболяване от грип, както и за хората, които живеят или се грижат за тях.

У нас имунизационният обхват с грипни ваксини е нисък, като за периода 2013-2017 г. средният обхват в страната е едва 2,4 на 100 души (2,17 – 2,61%). Тези изчисления са направени на базата на извършени продажби, а не на реално приложени дози, които вероятно са по-малко. Основна причина за това е, че грипните ваксини са включени в списъка на препоръчителните имунизации и не се поемат от касата.

С приемане на Национална програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип се цели да се намали заболяваемостта, усложненията и смъртността от сезонен грип чрез повишаване на имунизационния обхват при възрастни на и над 65 г. възраст, както и да се повиши информираността на населението за риска от грип и свързаните с него усложнения и начините за предпазване, аргументират се от кабинета.

Основните дейности на програмата са насочени към осигуряване с публични средства на ваксини срещу сезонен грип за обхващане на лица от целевата група, разработване на механизми за изпълнение на имунизацията и отчет, повишаване нивото на информираност на населението за значимостта на заболяването и възможностите за профилактика чрез имунизация.

СПОДЕЛИ

Warning: A non-numeric value encountered in /home/skenghpq/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 326