С 1,3 мл. лева строят модерна клиника по химиотерапия в УСБАЛО

Над 14 200 пациенти са лекувани, а 5200 са били оперирани през миналата година в най-голямата онкологична болница у нас

202
УСБАЛО

С 1,3 млн. лева от здравното министерство Университетската специализирана болница за онкологично лечение (УСБАЛО) в София ще изгради модерна Клиника по химиотерапия. „Предвиждаме клиниката да бъде на 2 етажа, както и да се оборудва комфортно, така че условията, в които пациентите ни да се лекуват, да не отстъпват на тези в чужбина“, заяви директорът на лечебното заведение и бивш здравен министър д-р Стефан Константинов.

Общата площ, на която ще се помещава новото отделение ще е близо три пъти по-голяма от досегашната и ще достигне 700 кв. м. Със средствата ще се осигурят и нови болнични легла, столове за химиотерапия, както и останалото медицинско оборудване, нужно за лечението. „Очаква се с ремонта капацитетът на Клиниката по химиотерапия да се увеличи с 1500 пациенти на година, което да отговори и на нарастващото търсене“, допълни д-р Константинов. По думите му ще се подобрят и възможностите за извършване на научна работа, като в момента в Клиниката по химиотерапия се провеждат 11 клинични проучвания.

Със 7.01% са нараснали хората, които са получили лечение в УСБАЛО през миналата година в сравнение с 2017 г., отчете д-р Константинов. Така през 2018-а помощ в най-голямата онкологична болница у нас са получили 14 211 души. Най-много са били пациентите, които са преминали през Клиниката по химиотерапия – 5193, както и през Клиниката за лъчелечение – 2759, като от тях 369 са получили лечение с единствения апарат за томотерапия в България. Над 5200 са били извършените операции в болницата, като най-много от тях са гръдни – 1350, урологични – 779, гинекологични – 765. Близо 50% от извършените интервенции са били с голяма сложност. Над 2 хиляди души пък са минали през „Център за пациента“, като 450 от тях са получили безплатни психологически индивидуални консултации.

Финансовите резултати на болницата също бележат положителен резултат, похвали се още директорът. На 27.473 млн. лв. възлизат приходите на УСБАЛО по здравна каса за 11-те месеца на 2018 г. (до 30 ноември). Те са с близо 1 млн. лв. повече в сравнение с тези през 2017 г. В същото време доплащанията са ограничени. Постъпленията от платени услуги от пациентите са редуцирани от 784 хил. лв. на 414 хил. лева. „Смятам, че резултатите ясно показват, че УСБАЛО остава водещата онкологична болница в страната. Фактът, че при увеличаващата се конкуренция от лечебни заведения, подобряваме показателите за дейността си, за мен означава само едно – че сме спечелили доверието на пациентите и им осигуряваме добро лечение, което е най-важно за нас“, посочи д-р Стефан Константинов.

СПОДЕЛИ

Warning: A non-numeric value encountered in /home/skenghpq/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 326