Медсестри от Пловдив хвърлиха колективна оставка

Персоналът на болница „Св. Мина“ недоволен от мизерните заплати и минималното им увеличение, което предложило ръководството

1809
медсестри

Над 30 медсестри от пловдивската болница МБАЛ „Св. Мина“ подадоха колективна оставка. Причината е, че им е съобщено, че лечебното заведение не разполага с пари, за да увеличи заплатите им от 540 на 700 лева. Актуализацията на възнаграждението, което от болницата са им предложили е 600 лева, но според медицинските сестри парите са крайно недостатъчни за труда, който извършват.

„От ръководството ни обясниха, че обидно ниското възнаграждение не може да бъде променено на 700 лева, тъй като в бюджета на болницата няма достатъчно пари”, обясни завеждащият кардиологичното отделение д-р Деведжиев, което е едно от трите, останали без персонал. Другите две отделения, в които сестрите подадоха оставки са детското и хирургичното. Д-р Деведжиев посочи още, че НЗОК налага лимит от 240 хиляди лева на месец за „Св. Мина“, като се отпускат още допълнително 40 000 лева за акушеро-гинекологичното отделение в болницата.

„Причините за това, че не можем да дадем заплати от 700 лева на медицинските сестри, са финансовото състояние на болницата и направените разчети. Абсолютно съм съгласен, че всеки има желание за увеличение на заплатите, ала когато не разполагам с повече пари от здравната каса, няма как да ги покривам. Това се финансовите реалности в болницата. Най-лесното е да им дам на думи желаното увеличение, но какъв е смисълът, като февруари месец то няма да може да бъде изплатено. Просто няма откъде”, обясни управителят на лечебното заведение д-р Генади Странджев и обеща да говори с принципала на болницата – Общинския съвет в Пловдив. Той уточни, че в кабинета му е постъпила колективната оставка на над 30 медицински сестри, но документът все още не е подкрепен от подписите на завеждащите отделенията доктори.

МБАЛ „Св. Мина” от години минава през финансови сътресения, които доведоха до решение за сливане на болницата с другата общинска лечебница – МБАЛ „Св. Панталеймон”. Процедурата започна миналата година, но все още юридически и административно двете медицински заведения са самостоятелни.

СПОДЕЛИ

Warning: A non-numeric value encountered in /home/skenghpq/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 326