Измами за 2,5 млрд. долара в здравеопазването в САЩ през 2018-а

Това е колкото бюджетът на родната каса за тази година, у нас никой не е правил подобни сметки

191
НЗОК

Американското правосъдно министерство обяви, че през финансовата 2018 година са регистрирани съдебни решения по дела за измами в здравеопазването за 2,5 млрд. долара. Става въпрос за доказани злоупотреби на производители на лекарства и медицинско оборудване, доставчици на медицински услуги, аптеки и лаборатории.

От ведомството посочват, че за девета поредна година решенията на Департамента по делата, свързани с измами в гражданското здравеопазване са за над $2 милиарда. „Сумата отразява само федералните загуби, но в много от случаите Департаментът е допринесъл за получаване на допълнителни средства за държавната програма Medicaid”, подчертават от министерството, цитирани от Insmarket.bg.

И макар сумата да изглежда стряскаща, тя е под 1 % от бюджета за здраве на САЩ, който е над 3,2 трилиона долара. Но е почти колкото бюджетът на родната здравна каса за тази година, който пък е 4,3 млрд. лева. Проверка на Скенер.нюз показа, че у нас нито в МЗ, нито в НЗОК са правени подобни изчисления, въпреки честите упреци на експерти, че в системата се краде и че колкото и пари да се налеят, то те ще изтекат към нечии джобове. Със сигурност американската здравна система не е за пример, при все всичките трилиони, с които разполага, но може би си струва и в България някой да се опита да пресметне с колко точно се „точи“ касата и още по-важното – да се каже ясно кой я „точи“.

СПОДЕЛИ

Warning: A non-numeric value encountered in /home/skenghpq/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 326