Когато в НЗОК числата замъгляват мисълта

Или защо се оказа неприемливо здравната каса да плаща за лечението ни в болница и със скъпи лекарства

НЗОК

„Разходите за лекарства и болнична помощ за 2018 г. са 82% от всички разходи на НЗОК, т.е. ние лекуваме хората само в болница и с лекарства“. С този си словесен конструкт членът на Надзорния съвет на касата проф. Григор Димитров спокойно може да претендира за приза мисъл на годината с далеч по-признати експерти като Димитър Пенев, Цветан Цветанов, Мустафа Карадайъ и Валери Божинов.

Разбира се, не е лошо НЗОК да знае за какво отиват НАШИТЕ пари от здравни вноски. Не е лошо и осигурените да го знаят, а още по-добре би било да имат и глас в разходването им. Но нямат. Освен ако не броим представителите на пациентите в Надзора, от които нищо не зависи, та затова не ги и броим.

Но да се върнем да прозрението, че българинът се лекува основно в болница и с хапчета, слава Богу. Това обаче според проф. Григор Димитров, представител на работодателите в НЗОК, не било никак приемливо. Основно защото е скъпо – например касата харчела за медикаменти по 100 млн. лева на месец. „Затова предлагам да направим специално заседание през 2019 г., на което с компетентни специалисти да обсъдим всички възможни мерки, които могат да се вземат. Да се помисли за нови иновационни решения, с които да оптимизираме тези разходи – въвеждане на роботи и други. Не можем да си позволим да се продължава с тези темпове. Както укротихме ръста на разходите на болниците, грубо казано, но тук разходът и темповете са много големи“, продължава стройната си мисъл проф. Димитров по време на последното за миналата година заседание на надзорниците.

Стремежът да се оптимизират разходи в пазарната икономика принципно е добро намерение, но когато е замесена и медицината се налага да се сетим с какво бил застлан пътят към ада. Иначе, макар и да не е иновативен продукт, живовлякът, г-н Димитров, е много евтин. Куркумата и джинджифилът са модерни и респективно по-скъпи, та затова не ви ги предлагам като заместители. Но помагат, вижте форумите – лекуват всичко от пъпки, през подагра, до рак.  А ако някоя болница „точи“ касата, то същата тази каса разполага с 2700 служители, достатъчни дори за преврат, които да контролират и да санкционират. По-ефективно би било от вече въведената иновация – селфи пред операционните.

Виж, смислена иновация е демонополизацията на НЗОК. Или като първа стъпка поне влизането в Надзорния съвет на хора, които не са били в него от началото на века. И които за 18 години не намериха верните решения. Защото мораториумите и лимитите не са иновация или поне така твърди тълковният речник.

Иновативно обаче е да се ограничат лобистките и откровено корупционните практики в касата, даже толкова иновативно, че чак звучи нереалистично. Но дори и когато числата замъгляват мисълта на експертите е добре те да не забравят, че НЗОК е само един събирач на пари, а пациентът е този, който плаща.

СПОДЕЛИ