Д-р Дечо Дечев: Проблемът на системата е в съсловието

Когато НЗОК беше обществена институция се управляваше по-добре, после обаче се намеси държавата, заяви управителят на касата

274
Д-р Дечев
Д-р Дечо Дечев, управител на НЗОК

Проблемът в системата на здравеопазване е в самото медицинско съсловие, а не извън него. Това заяви управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев. „Тоест тогава, когато отиваме да променяме нещо, искаме да правим реформа, според мен е погрешно да тръгваме да реформираме пациентите, да тръгваме да реформираме парламента и държавата, преди да сме реформирали самото съсловие. То трябва да е убедено, че има нужда от реформа, а това в момента не е така“, обясни Дечев пред БНТ.

Шефът на касата посочи още, че днес НЗОК е в по-лошо административно, кадрово и публично състояние, отколкото преди 13 години, когато отново е бил част от нейното ръководство. „Според мен преди 13 години нещата бяха по-добре като организация. Сега системата е променена, общественият характер на НЗОК, за съжаление, намаля до минимум и се засили държавната част. От организация, в която имаше общо събрание, управителен съвет и контролен съвет, се премина към надзорен съвет, с което държавата постави под контрол управлението на касата“, подчерта той.

Д-р Дечев беше категоричен, че не за всички беди в сектора е виновна касата и прехвърли топката към Министерството на здравеопазването, където по думите му се правят политиките и се взимат решенията. Той уточни, че е против НЗОК да плаща за редките болести, тъй като няма как да бъдат планирани разходите за тях. „Необходима е национална програма за редките болести и тя трябва да се направи и изпълнява от МЗ“, посочи управителят на касата.

По отношение на преминаването на фонда за лечение на деца към НЗОК д-р Дечев увери, че всичко, което досега е поемал ЦФЛД, ще бъде заплащано и от касата. „И до момента голяма част от случаите се финансират от НЗОК, а не от фонда, така че няма основания за притеснения, че болни деца ще останат без лечение“, обеща той.

Относно затягането на контрола шефът на касата беше категоричен, че може би за първи път наистина са предприети дейности, които да гарантират ефективното разходване на средствата от здравни вноски.

СПОДЕЛИ

Warning: A non-numeric value encountered in /home/skenghpq/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 326