Въвеждат видеообаждане на телефон 112

Очаква се да заработи и приложение, което ще позволи на хора с увреден слух и зрение да могат да подават сигнали

309
телефон 112

В най-скоро време се предвижда телефон 112 да може да приема и видеообаждания през различни платформи. Така ще се улесни достъпът до услугите, а и ще направи работата на операторите по-ефективна. С видеовръзката те ще могат да преценяват по-добре дали обаждането е истинско или нерегламентирано. Освен това ще могат да виждат в реално време неща, които търсещите помощ не могат да обяснят. Например с показване на екрана на нараняването на пострадали при катастрофа ще се знае какъв екип точно да бъде изпратен, съобщава в. „Монитор“.

По думите на спешни медици видеовръзката ще им помогне изключително много в работата, като спасяването на живот ще може да започне още преди пристигането им на мястото на инцидента – най-вече с даването на адекватни съвети на близките на пострадалите.

Очаква се да заработи и приложение, което ще позволи на хора с увреден слух и зрение също да могат да подават сигнали. Засега обаче не е ясно колко ще струват нововъведенията, нито откъде ще дойдат необходимите средства.

Според данни на националната система 112, от създаването й до средата на миналата година са били приети 44 323 431 обаждания, от които 16 366 885 с конкретни искания за оказване на помощ. На смяна един оператор приема средно над 200 обаждания. Наблюдава се трайна тенденция за намаляване на нерегламентираните повиквания, като само за миналата година фалшивите сигнали са спаднали с 13 %.

Най-често хората звънят на телефон 112 за спешна медицинска помощ, за престъпления против личността и собствеността, пътнотранспортни произшествия и пожари. Много са и сигналите, които са от компетентността на общинските администрации.

СПОДЕЛИ

Warning: A non-numeric value encountered in /home/skenghpq/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 326