Проф. Генчо Начев: НЗОК лъже, че плаща, а ние – какво сме извършили

Целите на реформата са да се сведат до минимум нерегламентираните плащания и съучастието от страна на пациентите да падне под 20%, обясни директорът на „Св. Екатерина“

337
Проф. Начев
Проф. Генчо Начев

Финансирането на здравеопазването е сбъркано в България – има един платец в лицето на НЗОК, който от името на здравноосигурените лица лъже, че плаща реални цени и едни изпълнителни на медицинска помощ, които лъжат платеца, че извършват дейност, т.е. отчитат много по-голям обем, отколкото извършват. Това заяви директорът на „Св. Екатерина“ проф. Генчо Начев пред Нова телевизия. По думите му тази порочна схема трябва да приключи, а начинът това да стане е с реформа на здравноосигурителния модел.

Целите на реформата са да се сведат до минимум нерегламентираните плащания и да се сведе съучастието на гражданите до под 20%, колкото е средното в Европа“, посочи проф. Начев и уточни, че до май месец ще бъдат обработени всички предложения по представените от здравния министър Кирил Ананиев два модела за промяна на модела. „Нищо обаче не може да се постигне, ако не се извърши реално остойностяване на медицинските услуги“, категоричен е диркторът на „Св. Екатерина“.

Камерите в ангиографските лаборатории не е проблем да ги има, но няма да има ефект от тях, смята проф. Начев по повод новото изискване на НЗОК да се снимат лекарят и пациентът при влизането им в залата за извършване на коронарография. „В момента те служат само за охрана, но не виждам как могат да послужат по отношение на контрола в системата. В операционните така или иначе винаги има камери на входа. Има камери и в лампите, за да се предава в реално време случващото се на студените в аудиториите“, уточни проф. Начев.

Той коментира и изграждането на многопрофилна детска болница. „Като свидетел на първата копка през 1978 г., силно се надявам преди да завърша кариерата си като лекар да видя реализирана детската болница. Всички сме съгласни, че трябва да има национална педиатрична болница, закъсняхме много. Сградата, за която става дума в двора на Александровска болница, е проектирана за детска болница, но първото, което трябва да се направи, е от конструктивна гледна точка да се разбере дали железобетонът, който стои толкова време, все още е годен, за да се продължат строителните работи. След това трябва да се извърши препроектиране и строежът да се довърши“, посочи директорът на „Св. Екатерина“. Според него, създаването й ще отнеме поне две години и ще са необходими повече от 20 млн. лева.

СПОДЕЛИ

Warning: A non-numeric value encountered in /home/skenghpq/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 326