Ебола в Европа?

В шведска болница лекуват пациент със симптоми на смъртоносната зараза

244
ебола

Здравните власти в Европа са на крак заради съмнения за случай на ебола. Швеция съобщи за пациент със симптоми на смъртоносния вирус, който е приет в болница в град Упсала.  „Пациентът е изолиран. Дойде тази сутрин, повръщаше кръв и имаше кървави изпражнения, което може да е симптом на ебола“, заяви Микаел Колер, медицински директор на регион Упсала.   Човекът, чиято самоличност не се съобщава, в момента е в стабилно състояние.

Преди да бъде прехвърлен в Университетската болница в Упсала той е бил настанен в клиника в град Еншьопинг. Спешното отделение там е затворено и екипът, който е бил в контакт с пациента, е под наблюдение.

Резултатите от изследванията все още се очакват. Пациентът е пътувал до Бурунди, Централна Африка, преди три седмици.

Ебола се разглежда като един от най-смъртоносните патогени, които съществуват. Вирусът отне живота на 11 000 души по време на епидемия, започнала през 2014 г. Демократична република Конго все още се опитва да спре разпространението на вируса. По последни данни 366 души са починали в африканската държава от август 2018 г.

Световната здравна организация предупреждава, че все още „няма доказано лечение“ на ебола, но десетки лекарства са тествани. Според резултати, публикувани в журнала The Lancet, експерименталната ваксина rVSV-ZEBOV е защитила близо 6000 души.

Вирусът eбола е открит за първи път през 1976 година в Африка. Заразата се предава при пряк контакт с кръв, изпражнения, органи или телесни течности. Сред симптомите са кървене, диария, гадене и треска.

Припомняме, в края на 2014 г. и у нас имаше пациент, за който се предполагаше, че може да е заразен с ебола. Мъжът беше пътувал до Сиера Леоне и след прибирането си у нас беше хоспитализиран първо в Токуда, а след това прехвърлен във ВМА, единственото лечебно заведение у нас, което може да приема пациенти, заразени с ебола. Оказа се обаче, че 58-годишният тогава мъж, и бил с малария.

 

СПОДЕЛИ

Warning: A non-numeric value encountered in /home/skenghpq/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 326