Проф. Кантарджиев: При свински грип веднага допълнително кислород

Със застудяването ще се увеличат и болните, бременните и дебелите най-застрашени

208
грип

В момента в повечето държави в Европа, както и в нашата страна, има слаба циркулация на грип, но със застудяването се очаква и болните да се увеличат. Това каза пред bTV директорът на Националния център за заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. „Застудяването е свързано с грипа по две причини. Първо, когато е студено, търсим затворени и отоплени помещения, където се събират повече хора. Второ – когато е много студено се свиват кръвоносните съдове на носа, по-малко бели кръвни клетки влизат в лигавицата, а тя е тази, която ни пази от вирусите и бактериите“, обясни проф. Кантарджиев.

По думите до момента у нас доминира пандемичния свински грип. „Нашата лаборатория миналата седмица доказа 11 случая, ситуацията обаче не е нито епидемична, нито предепидемична“, добави директорът на НЦЗПБ. Той предупреди, че този щом е най-опасен за пълните хора и още по-опасен за бременните.

По думите му тази година хората най-много страдат от метапневмонивируси, които предизвикват тежка кашлица. Ако не се вземат мерки на края на първата седмица, кашлицата продължава три седмици и може да завърши с пневмония.

„Усложненията на грипа са много редки, но и много тежки – засяга се нервната система. За съжаление през 2018 г. доказахме грипни вируси, които са при възрастни хора, като при тях имаше засягане на мозъка. Винаги трябва при загуба на съзнанието и силно главоболие да се търси болнична помощ. Но най-важното при този грип, който сега доминира, дихателната недостатъчност веднага да се лекува с допълнително кислород“, подчерта проф. Кантарджиев. И за пореден път предупреди да не си изписваме сами антибиотик. Първо, той не лекува грипа, а само неговите усложнения и второ – винаги трябва да се прави антибиограма, за да се знае точно какъв вид да бъде назначен.

Държавният главен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев пък предупреди, че в следата на януари болните ще се увеличават с всеки изминал ден, а в края на месеца вече ще има области, където епидемията ще е в разгара си.

СПОДЕЛИ

Warning: A non-numeric value encountered in /home/skenghpq/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 326