600 в „Пирогов“ в новогодишната нощ, 200 звънят за линейка

Близо 3 часа тел. 112 загуби конферентна връзка със Спешна помощ

Изключително натоварено дежурство са имало медиците в „Пирогов“ в новогодишната нощ, след като близо 600 души са преминали през спешното отделение на института. Най-много пациенти са потърсили помощ в травматологичния кабинет – предимно пострадали след употреба на пиратки. Петима от тях са били хоспитализирани, а най-тежкият случай е на 16-годишно момче, чийто пръст е бил ампутиран.

По-малко са преминалите през токсикологията, отчитат още от „Пирогов“. Заради добре полят празник двама мъже на около 60 години и две непълнолетни момичета ще останат за лечение в болницата.

Тежко дежурство изкараха и медиците от столичната Спешна помощ, които са се отзовали на 198 сигнала, съобщи за Скенер.нюз говорителят на ЦСМП-София Катя Сунгарска. Общо 19 екипа са били на разположение в столицата и областта, като на 100 от адресите лекарите са заварили пияни пациенти. Само петима от тях са били в тежко състояние, което е изисквало хоспитализиране. „Тази сутрин постъпи сигнал от жена от Банкя за момче нападнато от мечка и много кръв навсякъде. Веднага пратихме линейка, която завари пиян и премръзнал младеж по гащи. Закаран е в „Пирогов“ с хипотермия“, разказа Сунгарска. Жена, представила се за журналистика и заплашваща с „Господари на ефира“ пък настоявала да й пратят екип понеже имала лека температура. Когато лекарите отиват на адреса температурата й била 36.8 градуса.

Технически проблем пък спря конферентна връзка между тел. 112 и Бърза помощ. От 01.00 до 03.40 часа операторите на спешния телефон са подавали адресите електронно, а диспечерите от ЦСМП-София са им връщали обаждане за повече подробности. Не са липсвали и фалшиви сигнали, както и такива за безобидни оплаквания.

 

СПОДЕЛИ

Warning: A non-numeric value encountered in /home/skenghpq/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 326