Даваме черен дроб и бъбреци на Евротрансплант

Донорът е млада жена от Търговище, изпаднала в мозъчна смърт след инсулт

204

В навечерието на Нова година българка спасява трима чужденци с органите си, а страната ни е на път да си върне доверието на Евротрансплант. 35-годишната жена от Търговище е изпаднала в мозъчна смърт след хеморагичен инсулт във варненската болница „Св. Марина“. Въпреки тежкия момент, близките й се съгласяват да дарят органите й, като това е трета донорска ситуация през този месец в УМБАЛ „Св. Марина“.

„Над 30 часа са работили донорските екипи“, обясни проф. Вилиян Платиканов, началник на Клиника по анестезиология и интензивно лечение във варненската болница и изказа благодарността си към близките на починалата жена. При експлантацията на черния дроб и бъбреците медиците са работили съвместно с екипи от Германия и Холандия. Това означава, че този път органите ще бъдат трансплантирани на чужди пациенти в други държави.

За да се стигне до даряване на Евротрансплант трябва да няма подходящи рецепиенти за органите в родната листа на чакащи, която в момента наброява над 1100 души. Припомняме, в момента Иван Ласкин бере душа в реанимацията на ВМА и въпреки че от болницата не дават офицална информация за състоянието му, се знае, че се нуждае от присаждане на черен дроб.

Това е втори случай за тази година, в които България праща органи на Евротрансплант, като това се случва след 2-годишна пауза. В началото на месеца дадохме бял дроб на Виена, а както Скенер.нюз вече писа австрийският трансплантационен център неофициално се е съгласил да приеме петима българи догодина, като на двама от тях се очаква да бъде присаден нов бял дроб.

СПОДЕЛИ

Warning: A non-numeric value encountered in /home/skenghpq/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 326