Ананиев – третият най-дълго задържал се здравен министър в ерата „Борисов“

Финансовият спец има всички шансове да изпревари Стефан Константинов и да подгони Петър Москов, увеличавайки средната „продължителност на живота“ на началниците в МЗ

Ананиев
Кирил Ананиев, министър на здравеопазването

Кирил Ананиев е третият най-дълго задържал се здравен министър от 2009 г. досега. Той седна в горещия стол на емблематичната дата 10 ноември, само че 2017 г. и вече година и два месеца държи здраво властта. Повече от него начело на МЗ се задържаха само д-р Петър Москов – 810 дни, и д-р Стефан Константинов – 525 дни. Ананиев обаче има всички шансове, ако не да измести рекордьора по „продължителност на живота“ като здравен министър Москов, то поне да задмине д-р Константинов, който уж беше отстранен заради скъпите лекарства, но ще бъде запомнен като министърът, съгласил се финансовият му колега по онова време Симеон Дянков да прибере 1,4 млрд. лева от здравните ни вноски в държавния бюджет.

По време на ерата „Борисов“ и трите му кабинета на поста се изредиха цели шестима ентусиасти. Първи беше Божидар Нанев, който стана и първият сменен министър, пожертван след 268 дни на поста, заради съмнения за лобизъм. Третото правителство на Борисов функционира от май 2017 г. и първата министерска смяна пак беше в ресора здравеопазване – през септември същата година, но този път в сюжета за икономически лобизъм влезе проф. Николай Петров, а скандалът беше гарниран за цвят с малко семейни връзки.

Между д-р Нанев и проф. Петров се поупражняваха още проф. Анна-Мария Борисова, прочула се с хита си за млякото и с това, че обича да стои на кръстопът, а и като най-кратко задържалата се начело на МЗ – едва 161 дни.

Ананиев

Без да обикаля по кръстовищата и дори без да е лекар, а само юристка от Дулово, здравен министър цели 357 дни беше и Десислава Атанасова. Едно от първите й действия бе охотно да приеме представянето й като „тежката артилерия на ГЕРБ“, което оттогава, та до днес влече след себе си предимно ирония, например от типа не ми било тежка артилерия, най ми било черешово топче. Още по-нелепи се оказаха опитите за брандиране на управленското й лице с „човешки“ интервюта, тип лексикон за четвъртокласнички, които ни запознаха с любимото й ястие (миш-маш), филм (разбира се, „Доктор Хаус“ и о-о-о – „Столичани в повече“), детска мечта (космонавт) и пр. Тези битовизми подтикнаха критиците към евтини аналогии между житейските пристрастия на един министър и неговата управленска деятелност. Но макар и повърхностно, изкушението да оприличиш на миш-маш управленските резултати на родената в Дулово „столичанка в повече“ бе неустоимо.

Само във втория си мандат като премиер Бойко Борисов случи на здравен министър – д-р Петър Москов, който изкара на поста рекордните 810 дни. Лекарят-политик с реформаторски уклон тогава и консервативно-патриотичен в момента, стартира министерстването си с по-висок рейтинг от този на самия Борисов (о, чудо!), мина през разделянето на пакетите на основен и допълнителен, въвеждане на пръстови отпечатъци и умели разкази за връщането на държавата в здравеопазването, за да свърши като клиент на прокуратурата заради скандала с т.нар. турски ваксини, веднага след оставката на целия Министерски съвет.

И тъй като настоящият здравен шеф е финансист, то и първата му година в МЗ премина под знака на пари, разчети, затягане на колани, писане на нови модели за финансиране на сектора и чуденки защо две плюс две в този ресор не е равно на четири. Дали сметката на Ананиев накрая ще излезе и кой ще я плати знае сал един Борисов, но имайки предвид, че бюджетар №1 е бил зам.-финансов министър в 6 правителства – на Иван Костов, Симеон Сакскобургготски, Сергей Станишев, Георги Близнашки, втория и третия кабинет на Бойко Борисов, а в служебният кабинет на Огнян Герджиков беше дори министър на финансите, то много е вероятно да изкара и цял мандат като здравен министър, макар вече да е емпирично доказано, че това с премиер Бойко Борисов е мисия невъзможна.

СПОДЕЛИ

Warning: A non-numeric value encountered in /home/skenghpq/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 326