Разработиха имплант за отслабване

Миниатюрното устройството се зарежда от вибрациите на коремната стена и заблуждава мозъка, че сме сити

449
отслабване

Учени от университета в Уисконсин разработиха имплант за отслабване, който може да се превърне в перспективно средство в борбата срещу затлъстяването, пише сайтът Медикъл експрес. По време на лабораторни тестове с опитни мишки устройството е способствало за 40-процентно намаляване на телесната маса на гризачите.

Имплантът представлява миниатюрен прибор с диаметър под 1 сантиметър. Той създава електрически импулси, аналогични на тези, генерирани от стомаха и по този начин „заблуждава“ мозъка. Само след няколко консумирани хапки имплантът издава позиви за засищане към блуждаещия нерв. Именно този нервен път свързва стомаха с мозъка. Така мозъкът си мисли, че стомахът е пълен и желанието за хранене отпада.

Устройството се вкарва в организма по способа на стомашното шунтиране и може да бъде извадено по всяко време. Още един плюс на импланта е, че не се нуждае от външно захранване, тъй като вътрешните му генератори се зареждат с вибрациите на коремната стена.

Сега предстоят тестове върху хора за събиране на още данни, както и за евентуални странични ефекти.

СПОДЕЛИ

Warning: A non-numeric value encountered in /home/skenghpq/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 326