Лекарите искат демонополизация на НЗОК

Медиците настояват още за остойностяване на труда им и властта да чува гласа им

478
НЗОК

Много голяма част от лекарите настояват за премахване на монопола на НЗОК и повишаване на цените на клиничните пътеки. Това показват резултатите от онлайн допитване до медиците във връзка с Анекса към Националния рамков договор за следващата година. Проучването е на Българския лекарски съюз (БЛС), а дискусията се състоя в здравната платформа CredoWeb. В нея се включиха близо 500 членове на съсловната организация. Те са категорични, че трябва да има по-пълноценни дебати между институции и лекарското съсловие, а властта да чува гласа на докторите и да отчита позицията им като взима управленски решения.

Припомняме, демонополизация на касата е единият от моделите, които здравният министър Кирил Ананиев предложи за широка обществена и експертна дискусия, но той самият е привърженик на другия вариант с допълнителна задължителна застраховка от 12 лева на месец плюс 8-те процента в НЗОК и легално доплащане в болниците. За премахването на мононопола обаче са още застрахователите, пациентите и работодателите.

Сред другите важни за гилдията теми са остойностяване и достойно заплащане на лекарския труд, съобразяване на прегледите в специализираната извън болнична помощ с инфлацията, прекратяване на порочната практика за прехвърлянето на средства от едно перо на друго. Медиците искат и разширяване възможността за специализация и квалификация на по-младите лекари, развиване на системата за продължаващо медицинско обучение и защита на труда и увеличаването на заплащането на сестрите. Настояват също потребителската такса да се обвърже отново с ръста на минималната заплата.

Според председателя на БЛС д-р Иван Маджаров, в преговорите по новото НРД е постигнато немалко при условията на строго дефиниран и гласуван бюджет. „Но не е възможно всичко да бъде договорено така, че удовлетворението да е 100%“, доави той. Д-р Маджаров подчерта, че трябва да се допусне възможността за заплащане на стара, неразплатена дейност от изминали години с неусвоените средства от тази година, ако има такива. Припомняме обаче, че според един от текстовете в анекса, не просто лимитите остават, а болниците вече няма да имат основание да претендират неразплатени от касата суми извън бюджетите им. От БЛС все пак смятат, че гилдията ще работи в много по-добри условия догодина. Дали това не е прекалено оптимистично твърдение, предстои да разберем.

СПОДЕЛИ

Warning: A non-numeric value encountered in /home/skenghpq/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 326