Проф. Илко Гетов: Касата опитва да преразпредели лекарствения пазар

Това, че аптеките ще останат без двата си лева за обработка на рецептите за скъпите медикаменти няма да ги фалира, но ще остави болните без достъп до хапчета, предупреди шефът на БФС

285
Проф. Илко Гетов
Проф. Илко Гетов

Здравната каса опитва с административна мярка да преразпредели лекарствения пазар и да либерализира аптечната система. Аз виждам и защита на корпоративни интереси. Така председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов коментира идеята на НЗОК да спре изплащането на стимули за аптеките, които продават скъпоструващи медикаменти.

„Става дума за такса, въведена през 2009 г. В настоящия си размер от 2 лева на всяка изпълнена рецепта за напълно безплатни лекарства, изписвани за голям брой заболявания като диабет, ревматоиден артрит, Паркинсон и други тежки животозастрашаващи заболявания, аптеката получава само и единствено 2 лева, което има ДДС и на практика 1,67 за цялата си дейност с тези лекарства. Тя ги получава на цена на търговец на едро и ги фактурира на касата пак на цена на търговец на едро, т.е. няма право на никаква надценка“, обясни проф. Гетов пред БНТ.

Той посочи, че аптеките не са застрашени от фалит заради въпросните два лева, но подчерта, че въпросът е принципен. „Първо, защото е нереципрочно третирането на различните доставчици на услуги на НЗОК и още по-важно – от тази мярка ще пострадат пациентите, като много от тях ще останат без достъп до животоспасяващи медикаменти“, предупреди проф. Гетов. Той беше категоричен, че с премахването на таксата малките аптеки няма да имат абсолютно никакъв интерес да поддържат тези скъпоструващи лекарства и дори нарочно няма да го правят, защото това би било обида към професионалната дейност, отговорността и социалните ангажименти, които те поемат.

На аргумента на касата, че големите вериги аптеки са обещали да подкрепят мярката, шефът на БФС коментира, че става въпрос за около 500 обекта от общо 2200 аптеки, които имат договор с НЗОК. „Тези вериги обаче са в големите градове“, уточни той.

Проф. Илко Гетов напомни още, че от края на 2016 г. има решение на Комисията за защита на конкуренцията, в което са изброени мерки, които правителството и парламентът трябва да вземат, за да не допуснат формиране на монопол на пазара, каквото формиране вече се забелязвало, според КЗК. „Това означава, че производител, доставчик и търговец трябва да са различни лица, докато веригите у нас са вертикално свързани и са собственост на един човек“, обясни проф. Гетов, визирайки най-вече зам.-председателя на НС и лидер на партия „Воля“ Веселин Марешки.

СПОДЕЛИ

Warning: A non-numeric value encountered in /home/skenghpq/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 326