Учени: Бум на инфаркти на Бъдни вечер

Рискът от сърдечен удар по празниците скача с над 30 %, от делничните дни най-критичен е понеделник

234
инфаркти

Шведски учени установиха, че има бум на инфаркти по празниците, като най-висок е рискът на Бъдни вечер в 22.00 часа, тъй като тогава се натрупва най-много стрес. Това съобщи в. „Дейли мейл“. Екип от института „Каролинска“ в Стокхолм сравнил данните за 280 хиляди инфаркта, регистрирани в период от 16 години. Най-висок пик те бележат на 24 декември към 22 часа.

Учените обясняват този факт с увеличеното чувство за тревожност и с натрупания стрес, особено във възрастовата група на над 75-годишните и хората със сърдечносъдови проблеми и диабет.

Шведските специалисти са изчислили точно с колко се увеличава рискът от инфаркт на Бъдни вечер – с 37 на сто. Самата Коледа на 25 декември също е доста рискова, когато процентът вероятност за получаване на инфаркт е 29 на сто. ​​​​​​​По Нова година възрастните и хората с диабет и сърдечносъдови проблеми също трябва да внимават. Тогава рискът от удар се повишава с 20 на сто.

През останалите дни от годината най-опасни се оказват понеделниците. В началото на новата седмица рискът от инфаркт се увеличава с 10 %. Най-опасният час през деня е 8.00 сутринта, когато се регистрират 60 процента от инфарктите.

Празниците със сигурност са едни от най-натоварените дни и в спешните отделения у нас, а най-посещаваното място е „Пирогов“.

СПОДЕЛИ

Warning: A non-numeric value encountered in /home/skenghpq/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 326