Имаме 3 години и 71 млн. евро за модерна спешна помощ

ЕК по безпрецедентен начин, без забележки и допълнителни въпроси, одобри проекта за цялостното обновяване, похвали се здравният министър

450
телефон 112

До 23 октомври 2021 г. България ще разполага с наистина модерна спешна помощ. Това е срокът, в който трябва да приключи проектът за реновирането на спешните центрове и отделения и снабдяването с нови линейки, част от които ще са налични още в началото на следващата година.

„Европейската комисия по безпрецедентен начин, без забележки и допълнителни въпроси, одобри проекта за модернизация на спешната медицинска помощ, който е най-големият инфраструктурен проект в сферата на здравеопазването за настоящия програмен период 2014-2020 г.“, похвали се здравният министър Кирил Ананиев. Припомняме, в сряда, в официално съобщение на ЕК комисарят по въпросите на регионалната политика Корина Крецу заяви: „Този проект, финансиран от ЕС, значително ще подобри качеството и достъпността на здравеопазването в България. Той е нагледно доказателство за практическата полза от политиката на сближаване като средство за осигуряване на по-добра защита за нашите граждани“.

Така, макар и с близо две години закъснение, за което самият Ананиев няма вина, тъй като е министър от една година, България най-после ще получи 71 млн. евро по проекта „Подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ“.

„Проектът ще бъде реализиран на територията на цялата страна чрез строителство (в т.ч. и на нови сгради), реконструкция, ремонт, преустройство и подобряване на достъпа в 237 обекта от системата на спешна медицинска помощ: спешните отделения на 34 лечебни заведения за болнична помощ, 27 центъра за спешна медицинска помощ и разкритите към тях 170 филиала и 6 изнесени екипа; модернизиране на помещенията чрез доставка на оборудване и обзавеждане на структурите на спешна помощ; закупуване на 400 нови линейки. Целта е осигуряването на качествен, равнопоставен и навременен достъп до услугите на спешната медицинска помощ на българите“, подчерта Ананиев.

Припомняме, общата стойност на проекта е  163 897 815,62 лв., които имаше огромна опасност да бъдат загубени, като рискът беше най-голям по времето на служебния министър д-р Илко Семерджиев.

 

СПОДЕЛИ