Шофьори на линейки стават парамедици

Това е едно рамо, което ще допълни липсващите екипи, заяви д-р Георги Гелев, директор на ЦСМП-София

156
линейки

53-ма шофьори на линейки от Центъра за спешна помощ в София получиха дипломи за парамедици. Освен да карат линейка, те вече имат право да помагат на лекарите при оказване на спешна помощ. Според Националната здравна стратегия до 2020 г. подобни компетенции трябва да имат всички водачи на медицински автомобили.

Шофьорите парамедици са обучавани от академик Владимир Овчаров – един от двамата българи, които имат публикации в емблематичния учебник „Анатомията на Грей“, дал име и на телевизионен сериал.

„Шофьорите заместват медицинската сестра. Знаете каква липса има на медици и особено на сестри. Това е едно рамо, което ще допълни липсващите екипи“, заяви д-р георги Гелев, директор на Центъра за спешна медицинска помощ в София.

А причината за липсата на кадри са ниското заплащане, натовареният график и нерядко – опасни пациенти, които нападат екипите.

Обученията на шофьорите от Спешна помощ продължават, като през следващата година своите дипломи за парамедици ще получат още 47 души. Проектът е на cтойноcт 198 000 лева и c пpодължителност от 17 месеца. Подготовката се осъществява в pамките на 960 yчебни часа, като шофьорите се обучават на сърдечен масаж, обдишване, дефибрилиране, хващане на венозен път и т.н. и пpиключва с полагането на теоретически и практически изпити.

След 30 юни 2019 г. Центърът за професионално обучение към ЦСМП – София ще отвори врати за всички, които желаят да се квалифицират и да придобият сравнително новата за България професия „Парамедик“.

СПОДЕЛИ