Мръсният въздух помага за разпространението на грипа

Два щама вече върлуват у нас, единият поразява възрастните и води до пневмонии, а свинският е по-опасен за младите и дава повече усложнения, обясни проф. Тодор Кантарджиев

149
въздух

Мръсният въздух помага за разпространението на грипа, тъй като намалява имунитета на организма, алармира проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

А критично мръсен въздух очаква столичани и днес. Заради повишените нива на фини прахови частици Регионалната здравна инспекция в София спусна указания до детските градини, училищата, както и до гражданите.

Родителите могат да не пускат децата си на забавачка или училище, ако те са с хронични заболявания, като отсъствията ще бъдат извинени. Здравните експерти препоръчват още да не се излиза за дълго навън, категорично да се избягват физическите натоварвания, да се ползват специални маски или плътни шалове, затворените помещения да се проветряват за кратко, а подовете и мебелите да се почистват с влажни кърпи.

Към момента в НЦЗПБ официално са потвърдени 6 случая на грип А от тип H3N2 и няколко случая на А(H1N1), известен като свински грип, добави проф. Кантарджиев пред bTV. По думите му щамът А(H3N2) поразява повече възрастни хора и води до пневмонии, а А(H1N1) е по-опасен за младите и води до повече усложнения. Разлика в симптомите между двата щама обаче няма – висока температура, болка в мускулите, главоболие, суха кашлица.

Според проф.  Кантарджиев тази година грипната вълна се е забавила  и се очаква пикът й да бъде през януари догодина. В момента най-много болни има в Силистра, Стара Загора, Смолян и Видин, а общо за страната с вирусни инфекции са всеки 120 души на 10 000 население.

СПОДЕЛИ