Личните лекари и общинските болници против реформата на Ананиев

Сегашният модел на здравно осигуряване нито е изчерпан, нито има алтернатива, категорични са медиците

192
Ананиев

Личните лекари и общинските болници се обявиха против реформата на здравния министър Кирил Ананиев, която предвижда смяна на осигурителния модел. Припомняме, дебатите в МЗ приключиха без консенсус, като мненията са разделени поне на три – застрахователи, пациентски организации, частни болници и работодатели са за демонополизация на НЗОК, БЛС клони към желанието на Ананиев за задължителна втора застраховка, а трети са против резки промени. Какво в крайна сметка ще избере здравният министър като вариант за реформа предстои да разберем.

Националното сдружение на общопрактикуващите лекари изпрати до работните групи на МЗ становище, в което се казва, че „настоящият здравноосигурителен модел не е изчерпал своите възможности и има много резерви при една по-добра организация на здравната система, включително и по-ефективен контрол в нея, както и при една подобрена структура и събираемост на осигурителните вноски. Осигуряването на основен пакет здравни услуги, гарантиран от НЗОК, е най-подходящият за нашата реалност механизъм за постигане на сигурност за здравето на хората и социална справедливост. Доброволното допълнително застраховане остава подходящ допълващ механизъм за постигане на пълноценна медицинска грижа, базирана на по-добро финансиране на здравните услуги”.

От сдружението смятат, че предложените от Ананиев модели няма да подобрят системата на здравеопазване. „Създаването на няколко каси или т.нар. демонополизацията на НЗОК на практика ще доведе до увеличаване на разходите без да се постигне очакваната събираемост на вноските. Другата идея за 12 лева застраховка, без отчитане на застрахователния риск, е несъвместима със запазване на принципа на солидарността. Не е разумно и е далеч от постигането на желания социален консенсус повторното облагане на редовните платци. Не става ясно в представените от МЗ модели кой ще покрива задължителното допълнително здравно осигуряване на децата и хората в пенсионна възраст. Ако това ще бъде държавата, в пълния размер ли ще става осигуряването или пак ще са на 50%, както е сега“, се казва в становището на джипитата.

От Сдружението на общинските болници в България (СОББ) пък твърдят, че предлаганите два модела за реформа са в противоречие с Конституцията на страната. Според СОББ, ще бъдат засегнати основни права на гражданите като правото на здравно осигуряване, гарантиращо им достъпна медицинска помощ, и правото на безплатно ползване на медицинско обслужване.

В становището си до МЗ директорите на общински болници са категорични, че сегашният модел, с малко настройки и определяне на „обоснован базов пакет“, е без алтернатива.

СПОДЕЛИ