10 % отказали цигарите заради страшните картинки

1 млн. българи от общо 2.2 млн. пушачи ще умрат преждевременно, а България не се справя с мерките за ограничаване на цигарения дим, категорични са от СЗО

картинки

Около 10 % от пушачите са се отказали от вредния навик заради страшните картинки на кутиите, съобщи доц. Михайил Околийски, представител на българския офис на Световната здравна организация. Той уточни, че данните са за цяла Европа, но били актуални и за нашата страна. Доц. Околийски обаче призна, че България не се справя в борбата с тютюнопушенето, като сме на първо място по брой пушачи сред възрастните и сред момичета на 16 години.

На този фон остава необяснимо защо например се заклеймява индустрията, която влага милиарди както в търсенето на продукти, които са по-малко вредни и са стъпка към отказване от цигарите, така и в медицински проучвания.

В същото време от здравното министерство се заканиха, че ще затегнат режима за пушене на закрито, но все още не ясно кога промените в Закона за здравето ще бъдат внесени в МС. „По измененията, които публикувахме още през август има около 2000 предложения, които засягат не само темата за пушенето, а и всички други сектори, които обхваща закона, като много от тях си противоречат и изисква много работа да изчистим всички текстове“, обясни Снежана Поповска, главен експерт в Дирекция „Промоция и профилактика на болестите и зависимостите“ към МЗ.

Засега е ясно, че с промените в закона се дефинира какво е затворено помещение, както и че забрана на пушенето на закрито ще важи не само за конвенционалните цигари, но и за всички видове тютюневи изделия като наргилета, електронни цигари и модерните нагреваеми устройства. Според експерти обаче iQOS например не е тютюнево изделие, доколкото няма изгаряне на тютюн. А и ако беше такова, то и сега щеше да попада под ударите на закона.

Промените предвиждат още възможност за затваряне на заведения при повторно нарушение на забраната за пушене на закрито, както и включване в проверките на МВР, ГИТ и Агенцията по храните. В момента хайки по кръчми и кафенета извършват само инспектори от РЗИ.

Гражданските организации от коалиция „България без дим“ пък настояват за забрана на рекламата на всички тютюневи изделия. „Въпреки, че ние сме за пълна забрана, в момента правим крачка назад и предлагаме тя да важи само за външните места като билбордове например и за местата за продажба“, заяви д-р Маша Гаврилова.

От СЗО упрекнаха производителите на модерните бездимни устройства в агресивна реклама. „Някак перверзно е този вид изделия да се рекламират по лекарски форуми, компаниите да спонсорират безплатни прегледи, че и да получават награди за това“, подчерта доц. Околийски. Истината обаче е, че това се нарича социална отговорност, а със спонсорството на индустрията у нас са прегледани безплатно хиляди хора от малки и отдалечени населени места, при това от специалисти от столични болници.

„Прогнозите на СЗО са че 1 млн. българи от общо 2.2 млн. пушачи ще умрат преждевременно“, предупреди още доц. Околийски. Той сравни зависимостта към цигарите с тази към хероина и кокаина.

От „България без дим“ подчертаха също, че 71% от българите подкрепят пълната забрана за пушене на обществени места, така че всякакви опити за либерализация на режима били неуместни.

СПОДЕЛИ