ХИВ-позитивните, които с лекуват, не са заразни

Първият български пациент с установена през 1987 г. положителна проба още е жив

ХИВ

ХИВ-позитивните, които се лекуват, не могат да заразяват, подчерта директорът на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) проф. Тодор Кантарджиев по време на дискусия, посветена на инфекцията, смятана доскоро за смъртна присъда. Всъщност първият български пациент с установена през 1987 г. положителна проба още е жив, макар да е започнал лечение едва 10 години след като неговия статус е бил потвърден. „Тъй като тестовете са анонимни, пробите с кръвта постъпват при нас само с номера, знаем само, че е роден през 1963 г. и до ден днешен е жив“, обясни проф. Кантарджиев. По думите му все още много хора не правят разлика между ХИВ и СПИН.  Той уточни, че почти 40 млн. дyши в света живеят c ХИВ, а смъртните cлyчаи, cвъpзани cъc СПИН cа намалели наполовина от 2005 г. Това се дължи на ранното откриване на инфекцията и новите лекарства, които държат вируса в много ниски граници, така че пациентите да не развият СПИН.

У нас от 1986 г. досега са регистрирани 2977 положителни случая на ХИВ, а от 1996 г. няма нито един, който да се е заразил от кръвни продукти, посочи още проф. Кантарджиев. 80 % от всички инфектирани са мъже, 452-ма са се заразили в чужбина, 133-ма пък са чужденци. И докато преди десетина години най-много от заразените с ХИВ са се инфектирали след венозна употреба на наркотици, то в момента 90 % от новорегистрираните са мъже, които правят секс с мъже.

Всяка година в страната безплатно и анонимно се тестват близо 300 000 души, а от началото на 2018 г. откритите случаи са почти 300. Според данните на НЦЗПБ, 94 % от инфектираните са на антиретровирусна терапия, за която тази година здравното министерство е отделило 27 млн. лева, като достъп до лечение имат и неосигурените. „През първата година от терапията 54 % от пациентите са с напълно потиснат вирусен товар, а след като минат 12 месеца този процент скача над 90. Възстановяването на имунната система обаче отнема повече време“, обясни проф. Мария Николова от НЦЗПБ. По думите й пациентите трябва да се придържат стриктно към терапията, за да не развият СПИН никога и да не могат да заразят своите партньори. Още повече, че съвременните медикаменти не изискват сложна схема, повечето пациенти приемат по две таблетки дневно. Проф. Николова обаче подчерта, че все още у нас има проблем с късното започване на лечението, както и със стигмата, с която се сблъскват почти всички от ХИВ-позитивните.

СПОДЕЛИ