Пак Биг Брадър в болниците

След пръстовите отпечатъци, които бяха отменени от съда, сега от НЗОК решиха да слагат камери, първоначално само в инвазивните кардиологии

883
Биг Брадър

„Биг Брадър“ влиза в болниците, а камери ще следят лекари и пациенти, засега само в инвазивните кардиологии. Това е записано в проекта на Анекс към рамковия договор за догодина, а предложението е на фонда. Лечебните заведения сами ще трябва да си купят камерите, както беше и с четците за пръстовите отпечатъци, които съдът отмени. Дори болнични директори вече се шегуват, че заменят устройства за отпечатъци срещу видеокамери.

Обхватът на наблюдението щял да бъде само на входа на залата, като идеята е да се установи дали в операционната са влизали лекар и пациент за извършване на съответната процедура. Тъй като в момента самите процедури се записват на диск, но пък има съмнения, че се правят копия и така един пациент се отчита като трима или петима. Нищо обаче не пречи на недобросъвестните доктори да водят за ръка колкото си искат болни до залата за катетеризация, без реално да правят такава.

Записите ще се представят само ако бъдат изискани при проверка и ще се съхраняват в срок до 30 дни, както е разписано по закон, обясниха от Българския лекарски съюз, които явно са се съгласили да колегите им да бъдат дебнати. Пациентите обаче имат право да откажат да бъдат снимани, а ако това се направи въпреки това, би било грубо нарушение на закона за личните данни.

А че спекулации в инвазивната кардиология съществуват признават самите медици. Но и предлагат малко по-различно решение. Например всичко да се маркира електронно с щрих кода на продукта Така за една коронарография трябва да имаш индивидуален код за всеки ползван продукт и това автоматично ще премахне рестерилизациите и съответно надписването на процедури, които са сред добре платените от касата.

Освен с камери, НЗОК ежедневно ще следи през софтуер и заетостта на леглата на база брой, определен в правилника на лечебното заведение. Болниците ще имат възможността да използват всеки ден пълния капацитет на легловата си база, но при изричното условие, че спешни пациенти няма да бъдат връщани с основание липса на свободни легла. Ако са налице форсмажорни обстоятелства, на лечебното заведение ще бъде позволено да приема повече пациенти от броя на разписаните легла, но само след извършване на проверка от страна на касата.

СПОДЕЛИ