Нов метод убива рака за по-малко от секунда

Учените твърдят, че това е революция в лъчетерапията и така тя ще стане по-ефективна и много по-безопасна

221
рак

Учени са разработили новия метод за лъчелечение на рак, при който облъчването се намалява от няколко минути до по-малко от секунда. Новата технология, основана на ускорител, е разработена от лабораторията SLAC и университета в Станфорд и има за цел да намали страничните ефекти на лъчевата терапия и нейната продължителност, съобщава Eurek Alert.

Вградена в бъдещи компактни медицински устройства, технологията би могла да помогне лъчевата терапия да стане по-достъпна в целия свят. „Днес милиони пациенти по света получават само палиативни грижи, защото нямат достъп до лечение за рак. Надяваме се, че нашата работа ще допринесе за възможно най-доброто лечение на повече пациенти на повече места“, заяви Били Лу, доцент по радиационна онкология в Станфордското училище по медицина.

Сега екипът от експерти е получил финансиране, за да продължи с два проекта за разработване на възможни лечения за тумори – единият, използващ рентгенови лъчение, а другият – протони. Идеята е да се унищожат раковите клетки толкова бързо, че органите и другите тъкани да нямат време да се движат по време на прилагане на терапията. Това пък намалява вероятността радиацията да повреди здравата тъкан около туморите, като направи радиационната терапия по-прецизна.

„Виждали сме при мишки, че когато прилагаме радиационната доза много по-бързо, ефектът от елиминирането на тумора е по-добър. Ако получените резултати се потвърдят и при хората, това ще бъде революция в областта на лъчелечението“, категоричен е Лу. По думите му новият метод убива злокачествените тумори с гарантирани резултати. Проектът, наречен PHASER, не само ще намали времето за терапия, но също така ще елиминира възможните странични ефекти на лъчелечението.

СПОДЕЛИ