„Александровска“ с приз за детска клиника на годината

Проф. Валентина Цанева, проф. Борис Бойкинов и доц. Адриана Анадолийска си поделиха отличието „Педиатър на 2018 г.“

188

Клиниката по детски болести към УМБАЛ „Александровска“ получи приза за педиатрична клиника на 2018 г. по време на вторите годишни награди на Българската педиатрична асоциация. „Съзнавам, че малко закъсняхме с това начинание – да откроим най-заслужилите сред нас. Онези, които са творили, преподавали на студенти и специализанти, лекували българските деца. На тези, които винаги със страст са намирали пътя към най-ефективните диагностични и лечебни методи. Благодарение на тях, и то в контекста на най-различни по естество трудности, българската педиатрия днес е на необходимото високо ниво“, заяви проф. Владимир Пилософ, председател на Управителния съвет на Асоциацията. Отличието от името на Александровска болница прие проф. Пенка Переновска, която е началник на Клиниката по детски болести и национален консултант по педиатрия.

Най-високото индивидуално отличие за „Цялостен принос в развитието на педиатрията в България“ си поделиха трима медици – проф. Валентина Цанева, проф. Борис Бойкинов и доц. Адриана Анадолийска. И тримата споделиха, че се вълнуваме от факта, че намерението на кабинета и МЗ да изгради национална детска болница най-после е на път да се сбъдне. Те обаче подчертаха, че не е важна толкова сградата, а хората, които ще работят в нея.

"Алексавдровска"

Наградата „Личност, ангажирана с каузата на детското здравеопазване“ пък не отиде при един човек, а при целия екип на Национална програма „Детско здраве – Пирогов“. „Изключително съм трогнат! Тук е моментът да благодаря не само на моите колеги, които участват в програмата, но и на всички педиатри и общопрактикуващи лекари от цялата страна, без които нямаше да можем да осъществим така успешно програмата. Обещавам да продължим и занапред тази благородна мисия“, заяви д-р Асен Меджидиев, основател на програмата.

В категорията „Моят любим педиатър“ победи д-р Захаринка Гочева, семеен лекар и педиатър в 29-то ДКЦ в София. За първи път бе връчено и отличие в категорията „Журналист, ангажиран с детското здравеопазване“, а призът отиде при Гергана Хрисчева от БНР. Наградата „Социално отговорна компания в областта на детското здравеопазване“ пък отиде при „Санофи – България“.

СПОДЕЛИ