Фините прахови частици увреждат всички органи

Една печка на твърдо гориво на час гори, колкото пет големи дизелови камиона или 18 автомобила, посочи Александър Симидчиев

496
прахови частици

Фините прахови частици не увреждат само белите дробове, а всички органи в човешкото тяло, алармира пулмологът и председател на Сдружение „Въздух за здраве” д-р Александър Симидчиев. „Те преминават през кръвоносната система – увреждат сърцето, мозъка, бъбреци, панкреас. Белият дроб просто е входната врата“, обясни той пред бтв.

По думите му замърсяването на въздуха е глобална пандемия, с по-големи размери от туберкулозата, СПИН-а и пневмонията взети заедно. Годишно у нас 8000 души стават жертви на фините прахови частици. „По данни на Световната здравна организация от 2017 г. ние сме на трето място в света и на второ в Европа по смъртност от замърсяване на околната среда с фини прахови частици. С 217 на 100 хил. души сме много близко до Северна Корея и Босна и Херцеговина. Другите, съседни на нас държави имат смъртност от 140 на 100 хил. надолу“, посочи още д-р Симидчиев.

прахови частици
Д-р Александър Симидчиев

Пулмологът разказа, че в София има две системи за мерене на замърсяването на въздуха. Едната е официалната, която включва много малко на брой калибрирани уреди на МОСВ. Другата е на „Air Sofia” и разполага с над 300 датчика. „Всяка една от двете има своите предимства – едната мери точно, а другата на мери на големи разстояния. Ако се комбинират двете получаваме истинската картина“, добави д-р Симидчиев. Експертът посочи, че двете системи показват почти еднакви стойности през последните дни, като в понеделник е било измерено замърсяване в столицата шест пъти над нормата.

„Източниците на замърсяване в конкретния момент са токсична комбинация от трафик, битово отопление и климат. Когато трите се съчетаят се получава този ефект, в който ние дишаме една боза в котловината на София, защото няма вятър, който да издуха мръсотията”, обясни пулмологът. Той обаче беше категоричен, че една печка на твърдо гориво на час гори, колкото пет големи дизелови камиона или 18 автомобила.

Медикът предупреди, че мръсният въздух е изключително вреден за децата, защото техните дробове не са развити напълно. Особен проблем фините прахови частици създават и на белодробно болните, но в момента дори и здравите са под заплаха. „По-продължителното излагане на такова замърсяване отключва възпалителен процес. А хирургични маски изобщо не могат да спрат праховите частици“, коментира още д-р Симидчиев.

Днес Столична община най-после пусна т.нар. зелен билет, с който срещу един 1 лев може да се пътува цял ден с всички линии на градския транспорт.

СПОДЕЛИ