Властта купува на ВМА уникален ЯМР за 2,7 млн. лева

Завършваме годината без дългове и със 7 милиона лева повече приходи от 2017 г., до днес сме приели над 32 000 пациенти, отчете началникът на Академията ген. Венцислав Мутафчийски

ВМА
Ген. Венцислав Мутафчийски, началник на ВМА

ВМА завършва годината без дългове и уникален чисто нов ЯМР, купен от държавата за 2,7 млн. лева. Апаратът е 3D фюжън и е първия по рода си у нас. „Приключваме 2018 г. със 7 милиона лева повече приходи от НЗОК, въпреки лимитите, като от тях 2 млн. лева са отишли за допълнителни възнаграждения на персонала. До днес сме приели за лечение над 32 000 пациенти, други 7000 сме прегледали безплатно, а общо през кабинетите на болницата са преминали 127 000 българи“, заяви началникът на ВМА ген. проф. Венцислав Мутафчийски при отбелязване на 127-годишнината от създаването на лечебното заведение.

По думите му добрите финансови резултати дават възможност Военномедицинска академия да се модернизира. „Инвестирахме наши средства в размер на 9,5 ммлн. лева за ремонт на клиниките ни и закупуване на апаратура. Благодарение на правителството ще имаме нов ЯМР“, обясни ген. Мутафчийски. Той подчерта, че най-важната инвестиция е в кадрите. „Има намаляваща тенденция към напускане на медицински сестри и на лекари и този процес вече е спрян на само около 50 души на година постъпили и напуснали, докато през 2014-а стигахме до над 200 човека“. Още по-горд е началникът на ВМА с младежите, които учат за военни лекари и сестри.

„ВМА стои все по-добре във всички отношения. И това е, благодарение на усилията на всички вас, колеги. Защото това е възможно само, когато екипът е обладан от идеята, че ВМА е кауза и че ВМА е най-добрата болница в България. Това е кауза, която може да бъде осъществена само от съмишленици, които стават все повече“, каза още ген. Мутафчийски.

На тържеството присъстваха заместник-председателят на Народното събрание Явор Нотев, столичният кмет Йорданка Фандъкова, представители на различни министерства, на БЛС и др. По време на церемонията бяха наградени военни и цивилни лекари, работещи в структурите на ВМА, а с карабина 7,62 от военния министър Красимир Каракачанов бе отличен бившият началник на Академията проф. Йовчо Топалов.

СПОДЕЛИ