Дадохме бял дроб на Виена

Във ВМА спасиха 52-годишна жена след сложна 5-часова трансплантация на черен дроб, двама получиха нови бъбреци в „Александровска“

2776
бял дроб
Проф. Никола Владов и екипът му в действие

България прати бял дроб на клиниката във Виена, което поставя началото на размразяването на отношенията ни с Евротрансплант, научи Скенер.нюз. Това е първият орган, който страната ни осигурява за страните-членки на организацията от почти три години насам, а здравните ни власти се надяват болницата във Виена да започне отново да приема българи за присаждане на бял дроб или най-малко да отвори вратите си за най-спешните пациенти.

Припомняме, в момента у нас за белодробна трансплантация чакат 16 души, а преди месец в един ден починаха трима тежко болни, които не успяха да дочакат подновяването на договора на България с Австрия.

Донорът е 28-годишна жена от Варна, изпаднала в мозъчна смърт. Починалата е била докарана със самолет в столичната „Св. Екатерина“ за експлантация на органите, но в последния момент, по медицински причини, лекарите са се отказали да използват сърцето и бъбреците й.

С черния дроб обаче успяват да спасят 52-годишна жена в последен стадий на чернодробна недостатъчност. Екипът на проф. Никола Владов от ВМА се прибира по спешност от лекции в Нови Сад и вчера следобед започва присаждането на органа. След 5-часова сложна интервенция пациентката е спасена, а черният дроб заработва още на операционната маса. „Трансплантацията беше трудна, но успешна, пациентката е стабилна“, разказа за Скенер.нюз началникът на Клиника по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия във ВМА проф. Никола Владов.

Ден по-рано 68-годишен мъж от Русе също изпада в мозъчна смърт, а близките му се съгласяват да помогнат на други нуждаещи се. Оказва се, че са трансплантация са годни единствено бъбреците му, които бяха присадени в петък в Александровска болница. Новите органи получиха  двама пациенти, които дълго време са били на хемодиализа, сега вече ще могат да водят пълноценен живот, обясниха от УМБАЛ „Александровска“. От началото на 2018 г. в Клиниката по урология на лечебното заведение са направени 18 трансплантации – 10 от трупен и 8 от жив донор.

От началото на годината до днес донорските ситуации са 13, а чакащите в листата за трансплантации са над 1140. Най-много се нуждаят от бъбреци – 1030 души, като по данни на медиците, всъщност поне още 3000 българи с бъбречна недостатъчност не са включени в листата на чакащи.

СПОДЕЛИ