Жалби спъват е-здравеопазването

КЗК спря обществената поръчка за реализация на проекта на МЗ за изграждане на информационна система

401
е-здравеопазването

Е-здравеопазването отново е на път да се спъне, след поредната жалба срещу обявения от Министерството на здравеопазването (МЗ) търг за изграждане на информационна система. Срещу процедурата е подадена жалба от ДЗЗД „Стемо-Гама Консулт“, в резултат на която Комисията за защита на конкуренцията образува производство и обществената поръчка е спряна, съобщиха от здравното ведомство.

Консорциумът „Стемо-Гама Консулт“ спечели през 2016 г. процедурата за избор на софтуерна компания и доставчик на четци за пръстовите отпечатъци в болниците, които по-късно бяха отменени от съда.

Припомняме, настоящата поръчка е на обща стойност от 2.493 млн.лв. без ДДС и е за три обособени позиции. Първата е за изграждане на 35 регистъра за 1.19 млн. лв. без ДДС. Втората е за административни услуги и е на стойност от 891 хил. лв. без ДДС, а третата е за здравен портал и ще струва 410 хил. лв. без ДДС.

„МЗ счита, че спирането на обществената поръчка сериозно застрашава реализирането на проекта за изграждане на Националната здравна информационна система, чийто краен срок е 28.12.2019 г. Обжалването и блокирането на обществените поръчки по проекта застрашава както цялостното му изпълнение, така и реализирането на електронното здравеопазване в България. Това ще постави в риск намеренията на МЗ за упражняването на прозрачен и ефективен контрол върху дейностите и разходите в здравеопазването чрез въвеждането на здравната информационна система“, алармират от ведомството на Кирил Ананиев.

Това на практика означава, че изграждането на чаканото от 20 години електронно здравеопазване отново може да не започне. А амбициите на здравното министерство бяха е-здравеопазването да заработи през следващата година, а до края на тази да има електронни рецепти. Досега обаче всички опити за стартиране на изграждането на Национална здравна информационна система завършиха по един и същи начин – с пълно фиаско. Това бе и констатацията на Сметната палата, в чийто доклад от миналата година се казваше, че е-здравеопазването е пълен провал, въпреки че е било приоритет на всички правителства през последните 10 години.

СПОДЕЛИ

Warning: A non-numeric value encountered in /home/skenghpq/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 326