Създадоха първите генно редактирани бебета

Китайски и американски учени твърдят, че са участвали в подобен експеримент, целящ не предотвратяване на наследствена болест, а придобиване на резистентност към ХИВ вируса

513
генно редактирани бебета

Китайски учен твърди, че е участвал в създаването на първите генно редактирани бебета – близначки, чиято ДНК е променена, така че да се предава на поколенията, съобщи Асошиейтед прес. Американски учен също казва, че е участвал в разработката в Китай.

Ако твърденията на учените са верни, това ще е голяма промяна в науката и етиката. Подобни експерименти са забранени в САЩ, именно защото ДНК промените могат да бъдат предадени на поколенията, а и съществува риск да бъдат засегнати други гени.

Хе Джанкуей от Южния научно-технологичен институт в Шънджън, който е учил в американските университети Райс и Станфорд, заяви, че е променил ембрионите на няколко двойки, подложили се на репродуктивно лечение. Досега е имало една бременност с такива ембриони. Целта не е била да бъде предотвратена наследствена болест, а да бъде направен опит бебетата да придобият резистентност към зараза с вируса ХИВ.

Потвърждение на твърденията на Хе Джанкуей обаче няма. Статия за разработката му не е публикувана в научно списание и методът не може да бъде проверен от специалисти. Хе разказа върху какво работи в Хонконг на организаторите на конференция по генно редактиране, както и в интервю пред Асошиейтед прес.

Много специалисти мислят, че методът е прекалено рисков. Някои учени порицаха начинанието като експеримент с хора, който не е оправдан морално. Известният генетик от Харвард Джордж Чърч обаче го защити, защото ХИВ и СПИН са „основна и нарастваща заплаха за човешкото здраве“.

От няколко години съществува сравнително лесен метод за редактиране на гени – КРИСПР-кас9. Той се използва върху хора отскоро за лечение на фатални болести, като направените промени остават само за този човек. При редактирането на сперма, яйцеклетка или ембрион обаче промените могат да бъдат наследени.

Китайският учен обясни, че първо е тествал метода с мишки, маймуни и човешки ембриони в лаборатория и е кандидатствал за патенти. Той е избрал да редактира гена CCR5 за ХИВ, защото СПИН е голям проблем в Китай. Всички мъже, участвали в експеримента, са били заразени с ХИВ, но жените са били здрави. Генното редактиране обаче не е целяло да предотврати малкия риск от предаване на вируса, защото това вече се постига с традиционна медицина. Хе Джанкуей предложил на двойките шанс да имат дете, което да бъде предпазено от тяхната съдба.

Генното редактиране е направено по време на оплождане ин витро. Когато ембрионите били на 3 до 5 дни, били проверени дали са с редактирани гени. Двойките можели да изберат дали да използват редактиран ембрион или обикновен. Редактирани били 16 от 22 ембриона, а от тях 11 били използвани за имплантиране на шест жени, преди да бъде постигнато забременяването с близначките.

Изследванията показват, че едното момиченце има две копия на променения ген, а другото само едно. Данни да са увредени други гени няма. Липсата на гена CCR5 обаче е предпоставка за поява на други заболявания, например западнонилска треска, или човекът да умре от грип.

Използването на ембриона със само едно копие на редактирания ген за специалистите е доказателство, че „главната цел е била да бъде тествано редактирането, а не да бъде избегната болестта“.

СПОДЕЛИ