Здравни медиатори ще агитират малцинствата да си плащат осигуровките

Благодарение на проекта „Инициатива за здраве и ваксинопрофилактика“ случаите от морбили у нас са в пъти по-малко от ЕС, подчерта д-р Даниела Дариткова

Здравни медиатори

Здравни медиатори ще агитират малцинствата да си плащат осигуровките, съобщи проф. Ивайло Търнев,  началник на Клиниката по нервни болести в Александровска болница, председател на Фондация „Здравни проблеми на малцинствата“ и един от основните двигатели на проекта „Инициатива за здраве и ваксинопрофилактика“.

Проф. Търнев откри днес XII Национална среща по проекта „Инициатива за здраве и ваксинопрофилактика“ в Народното събрание заедно с председателя на ресорната парламентарна комисия д-р Даниела Дариткова, зам.-здравният министър Светлана Йорданова и Лиза Бонадона, генерален мениджър на ГлаксоСмитКлайн за България – фармацевтичният гигант, партньор на проекта.

„За последните 18 месеца над 1800 човека успяха да платят своите здравни осигуровки, което е голямо постижение и надявам се – началото на една сериозна кампания“, заяви проф. Търнев. Той допълни, че се надява резултатите от това начинание да надхвърлят успехите по увеличаване на имунизационния обхват сред децата с ваксини от задължителния имунизационен календар.

„Реализирането на проекта „Инициатива за здраве и ваксинопрофилактика” е един от добрите примери, че обединените усилия на държавните институции, медицинската общност,  неправителствените организации и бизнеса могат да водят до реални резултати и да допринесат за формиране на правилните политики в този сектор на системата на здравеопазването“, заяви д-р Даниела Дариткова. По думите й именно в резултат на общите усилия на здравните медиатори, джипитата и Регионалните здравни инспекции, за поредна година случаите от морбили в България са в пъти по-малко спрямо по-развитите държави от ЕС. Председателят на парламентарната здравна комисия подчерта, че у нас заразените с морбили през тази година са били едва 8, докато по данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията,  от 1 октомври 2017 г. до 30 септември 2018 г. държави като Англия, Германия, Италия, Франция, Гърция и Румъния отчитат между 1000 и 3000 случая на дребна шарка, а общият брой на заразените на територията на ЕС е над 13 000 души.

„Освен подпомагане на личните лекари за реализация на плановите имунизации, здравните медиатори, работят и за изпълнението на Националната програма за подобряване на майчиното и детско здраве“, каза още д-р Дариткова.

Към момента у нас работят 230 здравни медиатори на делегиран бюджет към 117 общини. През 2007 г., когато професията „здравен медиатор“ е въведена в Националния класификатор на професиите в България, на територията на страната са работили само 57 души. Всяка година Министерство на финансите отпуска бюджет за 15 нови здравни медиатори, които да работят в различни общини, а фармацевтичната компания ГСК също покрива част от заплатите на медиаторите.

здравни медиатори
Генералният мениджър на ГлаксоСмитКлайн за България Лиза Бонадона и проф. Ивайло Търнев

„Щастлива съм, че имам възможност да съм част от тази среща. Като научноизследователска компания нашата мисия е хората да се чувставт по-добре, да живеят по-дълго и да постигат повече. Голяма част от тази мисия е социалната отговорност на компанията, която ни прави част от този проект. Това, което наблюдавам в България, е че Националната мрежа на здравните медиатори работи ръка за ръка не само с институциите, но и на терен в общността и резултатите са впечатляващи. Проектът е толкова добър, че излиза от границите на България и се предава в други държави“, заяви генералният мениджър на ГлаксоСмитКлайн за България Лиза Бонадона.

„През тази година здравните медиатори са помогнали на близо 12 000 души за разрешаване на индивидуални здравни и социални казуси, оказали са съдействие за имунизации в 7 651 случая, буквално са завели на профилактични прегледи 9215 души, проведели са консултации по здравни въпроси с 17 358 роми, като са накарали 537 от тях да си пратят здравните осигуровки. Медиаторите са оказали и патронаж в общността на 7774 души, помогнали са на близо 13 000 роми при попълване на документи и са организирали и участвали в 1400 здравно-информационни беседи“, отчете проф. Ивайло Търнев. Той за пореден път подчерта нуждата от промяна на законодателството, така че да може да се изготви и приеме наредба за дейността на здравните медиатори.

СПОДЕЛИ