НЗОК ще пести и от инфарктите

Само 3 фирми ще доставят стентовете, а пределната цена е 500 лева

НЗОК

Поредното усилие на НЗОК да затегне контрола над харчовете предвижда само 3 фирми да доставят стентовете за лечение на инфаркт. Така на практика стотици пациенти няма да могат да получат най-подходящото медицинско изделие, алармират инвазивни кардиолози. В момента на българския пазар стентове доставят 32 фирми производителки или дистрибутори, като и сега има пределни стойности на различните видове.

Според един от последните европейски доклади единствената област, в която страната ни отбелязва напредък през последните 10 години и смъртността намалява, е именно лечението на инфарктите, което се дължи на добре развитата мрежа от инвазивни лаборатории. Това обаче бързо може да се промени, ако лекарите нямат избор с какво да ни лекуват.

На първо място няма един или два идеални стента, които да са подходящи за всички. По думите на кардиолозите без достатъчно разнообразие ще бъде много трудно да се помага при по-сложните случаи, най-вероятно ще зачестят и повторните хоспитализации и нуждата от рестентиране.

За следващата година касата е определила 500 лева максимална цена, а фирмите, които могат да слязат под нея не са „най-популярните“ на европейския пазар. За сравнение най-евтините стентове в ЕС са около 250 евро, но с една на ум, че ДДС-то за медицинските изделия в повечето страни е между 0 и 7 %, докато у нас е 20 на сто.

От друга страна една прилична инвазивна кардиология в момента разполага със складова наличност от поне 200 – 300 вида импланта. Това означава, че в рамките на 24 часа някоя от избраните компании ще трябва да може да осигури заявките от цялата страна. Ако не го направи, освен че ще загуби гаранцията от 500 000 лева, някои пациенти ще платят и с живота си.

Това е причината от дружеството по инвазивна кардиология да изпратят писмо до управителя здравната каса, в което алармира за несъстоятелността на тази идея. Засега отговор няма. Пред Скенер.нюз зам.-здравният министър и председател на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева коментира единствено, че целта била да се постигне високо качество на по-ниска цена. Шефът на Лекарския съюз д-р Иван Маджаров пък заяви, че съсловната организация е категорично против новите правила за доставка и договаряне на медицинските изделия в кардиологията.

От упражнението, което уж трябва да икономиса средства, касата най-вероятно няма да спести много, но потърпевши ще са пациентите, категорични за лекарите. Те подозират и корупционен елемент, тъй като се предполага, че избраните доставчици ще бъдат „безкрайно благодарни“ към НЗОК.

СПОДЕЛИ