Безплатни тестове за кожни алергии в „Александровска“

Всяко четвърто дете е с атопичен дерматит, а всеки трети възрастен има някакво оплакване

614
кожни алергии

Безплатни прегледи и тестове за кожни алергии обяви УМБАЛ „Александровска“. Консултациите ще се проведат от 12 до 14 ноември, от 8.30 до 12.30 ч., в кабинет №122 на партера на Кожна клиника. Не е необходимо направление от личен лекар, но желаещите трябва предварително да се запишат на тел. 02/9230454 и 02/9230495.

По този начин Александровска болница се включва в Националната кампания за диагностика и профилактика на кожните алергични заболявания, която тази година е насочена към алергодерматозите: атопичен дерматит, уртикария и контактен дерматит.

Препоръчително е да се консултират хора с реални оплаквания, поради ограничения състав на екипите и тяхното доброволно участие в кампанията, уточняват от лечебното заведение.

Алергичните заболявания имат сериозно обществено и икономическо значение. Всеки втори човек на планетата страда от алергична болест, а честотата на кожните алергии постоянно нараства. Очаква се през 2050 г. всяко второ дете в индустриализирания свят да се ражда с предразположение към атопичен дерматит. Понастоящем честотата на заболяването достига 25% от детската популация. Нараства и заболеваемостта от уртикария, известна още като копривна треска. Причините не са изяснени, но се предполага, че по-всеобхватния контакт на човешкия организъм с различни алергени, произхождащи от заобикалящата ни среда е един от основните фактори.

Кожната алергия се среща при над 30% от активното население в развитите и развиващите се страни и е сред най-честите причини за временна неработоспособност. Близо 10 % от всички хора са страдали от екзема на ръцете – най-честото кожно алергично заболяване. Най-потърпевши са хора, работещи с лакове, багрила, монети и др.

Голям проблем е, че у нас НЗОК не покрива тестуването, заяви зоц. Жана Казанджиева от Александровска болница, която завежда и секцията по дерматология към Българско дерматологично дружество. По думите й опасни предразсъдъци са, че предпазването с кремове и ръкавици е само за хората с алергии. „Вреден е и митът, че кожните заболявания не се лекуват. Напротив, но е важно да разберем от какво са провокирани“, подчерта доц. Казанджиева.

СПОДЕЛИ