Официално: Стартова заплата за лекар 1200 лева, за сестра – 950 лева

Надявам се подписаният Колективен трудов договор да стимулира работещите в системата и да повиши удовлетвореността на пациентите, заяви здравният министър Кирил Ананиев

18753
лекар

Стартовите заплати на лекарите и сестрите скачат с 20 % или около 200 лева през следващата година. Работодатели и синдикати подписаха Колективния трудов договор в сектор „Здравеопазване“, след което той бе парафиран и от здравния министър Кирил Ананиев. Така от 1 януари 2019 г. доктор със специалност няма да може да получава под 1150-1200 лева в зависимост от лечебното заведение, в което работи, а минималното възнаграждение на медицинските сестри в различните видове здравни заведения няма да може да пада под 900 – 950 лева. Шефовете на клиники пък ще получават минимум 1350 – 1500 лева.

„Затруднения в заплащането на тези нови прагове биха имали болниците, които в момента са на ръба на фалита като тези в Ловеч и Враца, но в  другите структури в страната не би трябвало да има проблем. Удовлетворени сме от разбирането, надяваме се да има увеличение и в заплащането на служителите в РЗИ“, заяви д-р Камен Данов от КТ „Подкрепа“.

Колективният трудов договор не бе подписан от част от национално представителните организации на работодателите – АИКБ и БТПП.  „Това обаче не е решаващо, защото останалите работодателски организации КРИБ и БСК разписаха КТД“, поясни д-р Иван Кокалов от КНСБ. „Не може да се очаква качествено здравеопазване, в което една медицинска сестра получава 5 или 10 лв. над минималната работна заплата“, обяви председателят на здравната федерация на синдиката.

Според бившия здравен министър, а в момента представител на работодателите д-р Мими Виткова постигнатото споразумение е крачка напред, но все още имал големи диспропорциите в заплащането, като ножицата между заплатите в големите градове и малките общински болници е прекалено отворена. „На този проблем трябва да се намери спешно решение, тъй като има опасност много региони да останат без кадри“, подчерта д-р Виткова.

„Надявам се, че показателите за начална работна заплата в сектор „Здравеопазване“ по категории персонал, които са залегнали в Колективния трудов договор,  ще бъдат постигнати и ще бъдат база за надграждане в следващите години, с оглед важността на труда на работещите в българското здравеопазване. Нека този договор да послужи за база да постигнем удовлетвореност както от страна на пациентите за качеството на медицинските грижи, така и на заетите в системата, които дават своя труд за това лечение“, заяви здравният министър Кирил Ананиев.

На практика обаче КТД не може да задължи нито един директор на болница да спазва договорените минимални заплати, а има пожелателен характер. Освен това според финансовата конституция на Ананиев, клиниките трябва да спазват дисциплина и всяко увеличение на възнагражденията в държавните и общинските болници първо ще бъде обсъждано с МЗ. Така ще е необходимо лечебните заведения да докажат на принципала си, че ще могат да плащат увеличените заплати, които той вече подписа. Тези, които не могат, също ще трябва да питат Ананиев какво точно да правят.

СПОДЕЛИ