Течни кристали и изкуствен интелект казват дали имаме рак на гърдата

Най-съвременният метод в света за ранна диагностика на заболяването вече работи в „Майчин дом“, изследването е без облъчване, безболезнено и трае само няколко минути

146
рак на гърдата

Най-съвременният метод в света за ранна диагностика на рак на гърдата бе въведен и у нас, като вече се прилага в „Майчин дом“. Технологията, разработена и патентована в Полша, засега ще се използва пилотно само в Медицинския център към АГ болницата, но скоро ще бъде въведена и в други лечебни заведения.

Методът за ранна диагностика се основава на контактна термография с течни кристали, която е напълно безвредна технология за първоначален скрининг и се характеризира с изключителна точност и бързина, без да причинява облъчване и болка за изследваните. Технологията позволява да бъдат откривани и наблюдавани образувания в млечната жлеза още в най-ранен стадий на развитие и с размер от едва 3 милиметра, а резултатите се получават в рамките на само няколко минути, анализирани от изкуствен интелект. Изследването в „Майчин дом“ ще струва 60 лева.

„Фактът, че технологията е без облъчване, позволява да се правят прегледи няколко пъти в годината, което е важна предпоставка за преодоляването на риска от развитие на заболяването, особено в случаите на генетична семейна обремененост. Диагностициран в ранен стадий, ракът на гърдата е напълно лечимо заболяване, при това без външни белези“, подчерта директорът на „Майчин дом“ проф. Иван Костов. По думите му годишно у нас се регистрират около 3900 нови пациентки с рак на гърдата, а средно между 1300 и 1400 българки умират всяка година. Според проф. Костов, освен въвеждането на методи за ранна диагностика, е необходимо да бъде разработена национална скринингова програма, която да бъде основа за превенция от това заболяване.

„В световен мащаб се наблюдава увеличаване на заболеваемостта от рак на гърдата с около 1%, а заболяването „се подмладява“. Това се дължи на редица фактори, но най-вече на начина на живот на съвременните жени, късно раждане, използване на хормонални контрацептиви, начин на хранене и др.“, обясни Малчин Халицки, президент на компанията, създател на технологията за ранен скрининг.

По данни на специалистите, случаите на рак на гърдата в България при жени на възраст между 30 и 35 години се увеличават, а най-младата пациентка с тази диагноза у нас е едва на 14 години.

СПОДЕЛИ