Разходна ефективност само за новите пациенти

Кабинетът разреши вдигане на цените на българските лекарства, даде университетски статут на столичната Първа градска болница и 2,7 млн. лева на ВМА

110
разходна ефективност

Принципът за разходна ефективност на лекарствата ще важи само за пациенти, които за първи път започват лечение с биологична терапия. Това обявиха от НЗОК във връзка с редица запитвания от болни, които се притесняват как ще продължат да се лекуват.

От фонда са категорични, че само при ограничен брой биологични медикаменти, използвани като втора терапевтична линия, ще се изписва най-евтиното лекарство в групата. Заболяванията, които попадат в новата рестрикция са ревматоиден артрит, анкилозиращ спондилит, псориатичен артрит и псориазис, болест на Крон и улцерозен колит.

На пациентите, които в момента се лекуват със скъпите медикаменти няма да им бъде спирана терапията, нито пък ще бъде  заместена с по-евтина. Принципът за разходна ефективност няма да се отнася и за тези болни, при които се налага смяна на лекарствения продукт заради липса на ефект или странични ефекти. Освен това от фонда изрично посочват, че разходната ефективност няма да важи за други лекарства, заплащани за домашно лечение, както и за медикаментите за онкологични и онкохематологични заболявания, заплащани извън стойността на клиничната пътека.

В същото време промени в Наредбата за условията, правилата и реда за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти, която кабинетът прие на днешното си заседание, предвиждат българските лекарства да поскъпнат двойно.

Целта е референтните стойности на родните медикаменти, които не се изнасят навън, да се доближат до цените на същите продукти в ЕС, за да се избегне излизането на тези препарати от Позитивния лекарствен списък и съответно от пазара. В момента цените на лекарствените продукти, които нямат регистрирани стойности в референтните държави, могат да са максимум два пъти по-високи от най-ниската цената на диференцирана дневна доза на референтния лекарствен продукт от същата група на съответното международно непатентно наименование. Тази разпоредба засягаше предимно продукти на български производители в ниския и среден ценови диапазони, които се предлагат само на нашия пазар. Това би могло да доведе до отпадане на редица лекарствени продукти от Позитивния лекарствен списък и затова с предложените промени таванът се вдига двойно.

На днешното си заседание правителството даде статут на университетска болница на столичната Първа градска. Министрите решиха още на ВМА да бъдат отпуснати 2,7 млн. лева, като с тези пари болницата ще си купи магнитно-резонансен томограф и ехографски апарат за ранна диагностика на карцином на простатната жлеза.

СПОДЕЛИ