Доктори преглеждат безплатно пенсионери и хора с увреждания по домовете им

Инициативата е на кмета на Бургас Димитър Николов и засега е подкрепена само от частната болница „Дева Мария“

161
доктори

Доктори преглеждат безплатно пенсионери и хора с увреждания по домовете им. Това е новата услуга, която се предлага в Бургас, по инициатива на кмета на града Димитър Николов. Мобилните медицински екипи вече помагат на хора с увреждания, както и на възрастни, ползващи услугите на Домашния социален патронаж в Бургас. Идеята е да се подкрепят пенсионерите, които нямат близки и не могат да отидат до болничните заведения сами.

Благодарение на новата услуга, към момента са прегледани общо над 80 ползватели на Домашен социален патронаж. Медиците от мобилните екипи посещават домовете на хората и извършват първична и вторична профилактика – мерят кръвно налягане, кръвна захар и осъществяват връзката на пациента с общопрактикуващия му лекар, който няма възможност за посещения на адрес.

Засега инициативата е подкрепена от ръководството на частната болница „Дева Мария“, която осигури първите мобилни медицински екипи. Целта е да се включат и други болници и след анализиране на резултатите от въвеждането на услугата ще се търси финансиране и от държавния или общинския бюджет. Мобилните екипи ще стигат не само до хората в Бургас, но и до по-отдалечените квартали и населени места в региона.

СПОДЕЛИ