Ананиев на път да „роди“ трети модел за реформа

Депутатите приеха бюджета на НЗОК на първо четене, ГЕРБ обеща болниците да не се прелицензират, а лекарите да могат да работят в повече от една клиника

415
Ананиев
Кирил Ананиев, министър на здравеопазването

Разговорите в работните групи по реформата в здравно осигурителната система вървят добре и са на прага да се роди и трети модел. Това заяви здравният министър Кирил Ананиев при гласуването на бюджета на здравната каса за догодина. Законът мина на първо четене със 108 гласа „за“, 62 „против“ и 10 „въздържал се“.

„Затова е много важно текстовете, заложени в преходните и заключителни разпоредби на бюджета, да бъдат одобрени и така да се трасира пътя на здравната реформа, която трябва да стартира от 1 януари 2020 г.“, подчерта Ананиев, но не разкри подробности за неродения още трети модел. Припомняме, той вече официално представи само два – демонополизация на касата със запазване на вноската от 8 % и допълнително задължително застраховане от 12 лева на месец и лимит за лечение по каса в болниците до 700 лева.

Министърът обеща, че между първо и второ четене в бюджетна комисия ще даде повече светлина по въпроса и пое ангажимент да отговори на всички питания на депутатите. „Ще го направя аргументирано, за да не остане никакво съмнение за някакво задкулисие или приемане текстове на тъмно“, уточни Ананиев.

Ремонт на бюджета между първо и второ четене обаче ще има, като промяна ще претърпят именно текстовете от преходните и заключителните разпоредби, обеща председателят на ресорната парламентарна комисия д-р Даниела Дариткова. Основната промяна ще е отпадане на изискването за прелицензиране на всички болници. „В непрекъснат диалог с екипа на МЗ и НЗОК поемаме ангажимент между първо и второ четене да ревизираме предложенията, които смятаме за неприемливи. Смятам, че ще бъде изключително тежко административно натоварване, ако новата агенция „Медицински надзор“ изисква задължително прелицензиране на всички лечебни заведения“, коментира д-р Дариткова. По думите й агенцията няма да има капацитета за една година да извърши прелицензирането. „По-добрият вариант конкретно по отношение на болниците е да се даде възможност за електронен обмен на нужните документи между агенцията и лечебните заведения и да се позволи те да не са активната страна при прелицензирането“, обясни тя.

Промяна ще има и в текста, който ограничава гастрола на медиците в различни клиники. Припомняме, от МЗ предлагат касата да не плаща за извършена дейност от лекар, който не е на основен трудов договор в съответното лечебно заведение. „В много региони в страната има такива практики и може да се помисли за изключение в интерес на пациентите“, обясни д-р Дариткова.

„Готови сме да внесем предложения, които ще дадат възможност да се ограничат правомощията на Надзорния съвет на НЗОК по отношение на прехвърлянето на средства от един параметър на бюджета в друг“, обяви още председателят на парламентарната здравна комисия. Тя добави, че ще бъдат преразгледани и текстовете, според които при налагане на санкция на дадена болница тя ще може да се прилага веднага, независимо дали е обжалвана. „С оглед обществената значимост на изпълнителите на медицинска помощ трябва да се отчита всеки отделен случай, а не за всички общо, защото това може да наруши достъпа на пациентите до медицинска помощ“, аргументира се д-р Дариткова.

Иначе средствата за здраве през 2019 г. ще са в размер на 5.2 млрд. лв. или 4,5% от БВП. Ръстът на разходите е от 547 млн. лв. в сравнение с 2018 г.

СПОДЕЛИ