НЗОК погва лекарите нарушители, няма да наказва болниците

Касата да ни праща sms, когато медик отчете, че ни е прегледал или оперирал, предлага шефа на фонда д-р Дечо Дечев

619
НЗОК

НЗОК обмисля да наказва лекарите, които отчитат дейности, които не са извършили, вместо вината да се носи от болницата, както е в момента. Тази мярка за затягане на контрола е предложил управителят на касата д-р Дечо Дечев на последното заседания на Надзорния съвет на фонда. Така медиците нарушители ще носят персонална отговорност, като дори могат да загубят договора си с касата.

„Сега, образно казвам, че едно лечебно заведение е направило някакво нарушение, в НРД е написано, че, ако то е повтаряемо, можеш да прекратиш договора. Пределно ясно е, че на болница не можеш да прекратиш договора, но ако наказанието е насочено конкретно към нарушителя, то вече можеш да му прекратиш договора на този изпълнител, а не на болницата. Аз не знам на 400 легла кой какво е правил, кой какво е приел и т.н. Има си персонална отговорност“, обяснява идеята си д-р Дечев, става ясно от стенограмата на заседанието. Той уточнява, че НЗОК има подкрепата на Българския лекарски съюз за тази промяна.

„То затова така е направено, за да няма виновни“, коментира представителят на работодателите в Надзорния съвет Григор Димитров, заставайки зад предложението на д-р Дечев.

Шефът на фонда има още един коз в ръкава си за хващане на нарушители, които се опитват да точат касата с фиктивни прегледи или операции. Д-р Дечев предлага НЗОК да изпраща sms на всеки здравно осигурен, когато извърши някакво плащане за него. Така всеки път, когато пациент е преглед, касата ще го информира и ще разчита, ако това не е така, то той да сигнализира за нередност. „Трябва да ви кажа, че изпратихме на 500 здравно осигурени писъмца и получихме интересна информация, например – тук сте платили нещо, за което аз не знам. Т.е. тази форма работи“, аргументира се д-р Дечев. „Така, както в банката, като си изтегля пари, на първата минута ми пращат sms ми казват, че от банковата ми сметка се изтеглени пари, така и ние под тази форма да уведомяваме пациентите“, обяснява той.

СПОДЕЛИ