Кортеж на НСО спря линейка с включени светлини

Няма ясно разписани правила кои коли със специален режим имат приоритет на пътя

148
линейка

Кортеж на НСО спря линейка във Варна. Кадрите, публикувани в социалните мрежи, предизвикаха гнева на обществото. Видеото е споделено във Фейсбук от Георги Георгиев, а на кадрите, които са с продължителност от 3 минути, се вижда как катаджия не пропуска линейката, въпреки че тя е с включени светлини.

От НСО уточняват, че в кортежа не е имало представите на българското правителство. Припомняме, по покана на българския премиер Бойко Борисов, през уикенда в Евксиноград бяха колегите му от Гърция, Румъния, Сърбия и Израел.

От МВР съобщиха, че линейката не е возила пациент в животозастрашаващо състояние. Тя е била само с включени светлини, а шофьорът й е направил знак на пътния полицай на кръстовището, че не бърза. Ако това е така обаче, то означава, че водачът на реанимобила е нарушил закона, а и не той решава кой пациент е спешен. Ако няма спешност, тогава възникват поне два въпроса – защо светлините са включени и защо изобщо пациентът е в линейката.

След преминаването на кортежа първа е пусната линейката, а според полицията не е станал инцидент.

„Би било редно да бъдат пропуснати линейките, но ако има изрични мерки за сигурност, нещата ставата сложни“, каза бившият директор на НСО генерал Румен Миланов, цитиран от Нова телевизия. Според него, е въпрос за индивидуална преценка, тъй като няма ясно разписани правила.

Статистиката на столичната Бърза помощ пък показва, че инцидентите с линейки намаляват. За 2017 г. те са били 40, а от началото на 2018-а – 26. По думите на шофьори на линейки не колите на НСО или МВР са проблем, а повече пречки им създават всички останали участници в движението.

 

СПОДЕЛИ