Заплатите на медсестрите скачат с 200 лева

Предложението е на синдикатите и е залегнало в новия Колективен трудов договор, работодатели и държава обаче още не са го подписали

6062
медсестрите

С 200 лева да се увеличат минималните заплати на медсестрите. Това предложение на синдикатите в здравеопазването е залегнало в новия Колективен трудов договор. Документът трябва да бъде подписан в четвъртък, но работодателите и държавата все още не са казали последната си дума.

Според предложените текстове, минималното възнаграждение на медицинските сестри от следващата година трябва да е 900 лева, а за тези от тях, които работят в областни и университетски болници  – 950 лева. В момента то е 700 лева, но в голяма част от общинските болници и детските градини то и сега не е постигнато. Припомняме, Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи поиска минималната заплата на сестрите да скочи до 1500 лева.

Лекарите да не получават по-малко от 1100 лева е заложено още в новия КТД.  В момента най-ниското възнаграждение е 930 лева за доктор с една специалност. Предвижда се повече пари да получават и шефовете на клиники, като минималният праг за тях ще е 1500 лева. Повишават се и възнагражденията на специализантите, които от догодина трябва да вземат минимум по 987 лева на месец.

Много вероятно е обаче тези предложения да претърпят корекции до 8 ноември, когато министър Кирил Ананиев трябва да подпише документа, тъй като работодателите все още не са дали „зелена светлина“ за подобно увеличение.

СПОДЕЛИ