Дядо Коледа се ваксинира срещу грип

У нас от догодина хората над 65 години ще могат да се имунизират безплатно

190
Дядо Коледа

Дядо Коледа вече започна да се подготвя за предстоящия натоварен сезон в Лапландия като се ваксинира срещу грип. Още преди да се увери, че е наел достатъчно елфи, белобрадият старец реши, че най-важно е да се предпази от зимните вируси, за да може да стигне здрав и навреме до всички деца. Медицинската сестра Тия Каконен постави грипната ваксина на Дядо Коледа в селището Рованиеми, близо до Северния полярен кръг.

Имунизацията е повече от предпазна мярка, тъй като грипният сезон съвпада с най-натоварения туристически сезон в Лапландия. През декември миналата година там са прекарали една нощ 390 000 туристи, което с 10% повече в сравнение с 2016 г., съобщава Франс прес. Най-много от посетителите са били от Великобритания, Русия, Франция и Германия.

Белобрадият старец даде добър пример как да избегнем грипа и да останем здрави не само за празниците. Експерти напомнят, че точно сега е времето за поставяне на инжекция, тъй като за изграждането на пълна защита са необходими 21 дни, а първите случаи на грип у нас се очакват в края на ноември. Пикът на епидемията пък ще е чак в края на януари догодина. В момента в аптеките се продават четиривалентни серуми, в които са включени четирите очаквани щама – „Мичиган“, „Сингапур“, „Колорадо“ и „Пукет“. Двете фирми производителки са осигурили 140 000 дози, но в някои градове ваксините вече са изчерпани.

Този сезон ще е последният, в който възрастните българи над 65 години сами ще си купуват инжекцията. През 2019 г. стартира Национална програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип, която си поставя за цел до 2022 г. поне 25 % от възрастните, които попадат в рисковите групи, да бъдат имунизирани безплатно. За сравнение в момента едва 3 % от българите избират да се ваксинират срещу грип, макар всяка година епидемията да разболява близо 1 млн. души и да взима поне 2000 жертви.

СПОДЕЛИ