Д-р Дечев: Не може лекарите да се сърдят, че държавата създава правила

Болниците няма да плащат за прелицензирането си, а пациентите няма да останат без лекарства заради въвеждането на принципа за разходоефективност, обеща зам. –здравният министър Жени Начева

219
Д-р Дечев
Зам.-здравният министър Жени Начева и шефът на касата д-р Дечо Дечев бяха категорични, че за да се случат промените в сектора, МЗ и НЗОК трябва да имат общи виждания, което към момента е факт.

Концентрирането на промени в един закон е с идеята те да започнат да се прилагат от 1 януари 2019 г, а не по-късно. Така управителят на здравната каса д-р Дечо Дечев обясни опитите на властта да прекроят системата през преходните и заключителни разпоредби на закона за бюджета на НЗОК за догодина. „Изненадан съм, че политиците не могат да направят разлика между медицина и здравеопазване. В момента промените означават цивилизовано да се вкарат промени в системата. А медиците не могат да се сърдят и да казват: “Оставете ни да лекуваме, както си знаем, не се намесвайте“. Правилният подход е държавата да сложи правила и регулация“, категоричен беше Дечев по време на съвместната пресконференция със зам.-здравният министър и председател на Надзорния съвет на касата Жени Начева. Той призна, че страната ни все още е на опашката в Европа по отделяни средства за здраве, но подчерта, че макар и парите да са 10 пъти по-малко, лечението не е толкова пъти по-лошо.

По думите му промените, които е обещал още преди три месеца при избирането му за шеф на НЗОК са в лекарствената политика, медицинските изделия и лечението в чужбина. „Искам да подчертая, че касата и досега е плащала за транспорт и преводачи, това ще продължи и занапред, както и за нерегистрирани лекарства и медицински изделия. Критиките в тази посока явно са от хора, които са имали интерес от фонда за деца. От 247 пациенти 147 деца са били изпратени от Фонда за лечение в чужбина без оферта за лечението там. При 185 формуляри S2 за 30% няма оферти, тоест нямало е контрол досега, но касата е платила лечението на болните деца“, уточни Дечев.

Членът на Обществения съвет към фонда Пенка Георгиева обаче контрира тези твърдения на шефа на касата, наричайки ги „лъжа и манипулация“. „Няма нито едно решение, което е взето без оферта, може да сме разглеждали принципно случаите на някои от дечицата, но решенията се гласуват само при получена оферта от чужда клиника. А ако НЗОК е издавала S2 без пълния набор от документи означава, че е действано некомпетентно и противозаконно“, заяви Георгиева, която е и председател на пациентски организации „Заедно с теб“. По думите й има много въпросителни относно прехвърлянето на фонда към касата – премахването на Обществения съвет с цел да няма прозрачност, осигуряването на лекарствата и медицинските изделия, финансирането на тези хлапета, чиито оферти са от клиники извън ЕС.

„Считаме, че сме намерили най-добрия баланс, който да подобри здравния статус на населението за средствата, които плаща касата“, категорична беше пък зам.-здравният министър Жени Начева. Според нея, всички предложения за промени целят по-ефективен контрол. „Няма опасност пациентите да останат без лекарства заради въвеждането на принципа на финансиране на база разходоефективност“, обеща Начева. Тя увери още, че  болниците няма да плащат за очакваното прелицензиране от новата Агенция за медицински надзор. „Целта ни не е да натоварваме лечебните заведения и да събираме пари, а да ги приведем в съответствие със стандартите и изискванията“, обясни зам.-министърът. Тя добави, че идеята на министерството парламентът да регистрира новите болници е по аналогия на висшите училища: „Техните разрешения се издават от парламента, а с какво е по-малко важна дейността на лечебните заведения, които разходват огромен обществен ресурс.“

Относно разходоефективността д-р Дечо Дечев разясни, че принципът ще важи само за новите пациенти на лекарства с протоколи, които са 100% платени от НЗОК. „При напълно идентични лекарства ще се изписва най-евтиното, за да се спести ресурс. Aко пациентът иска по-скъпата терапия обаче, ще трябва да си я плати сам изцяло“, уточни управителят на здравната каса.

Д-р Дечев съобщи още, че очаква постъпленията от отстъпките, които дава фармаиндустрията да не са по-малки от тазгодишните, които са в размер на 160 млн. лева. „Идеята ни е при онкомедикаментите всеки реализиран преразход да се поема от компаниите, които са го формирали по молекули“, допълни той.

 

СПОДЕЛИ