Депутатите гласуваха парите за здраве за 2019 г.

Промените, които залагаме за догодина са преход към реформата, която ще стартира на 1 януари 2020-а, обясни министър Кирил Ананиев

133
здраве

Депутатите от комисиите по здравеопазване, социална политика и бюджет гласуваха парите на НЗОК за догодина. Така за здраве през 2019 г. ще бъдат похарчени 5.2 млрд. лв. или 4.5% от БВП. „Ръстът на разходите е 547 млн. лв. в сравнение с 2018 г., а само увеличението на парите на касата е 490 млн. лв. и фондът ще разполага с 4.35 млрд. лв.“, каза здравният министър Кирил Ананиев при представянето на параметрите.

Въпреки повечето пари обаче само управляващите нямаха забележки към проектобюджета на НЗОК. Опозицията, съсловието, синдикатите и пациентите не спестиха критиките си, като всички упреци бяха насочени към заложените промени в 16 закона, при това през преходните и заключителните разпореди. На практика предстои системата да се прекрои, но без обществено обсъждане и консенсус. Припомняме, от МЗ предлагат нова мегаагенция за надзор, която да контролира целия ресор, преминаване на Фонда за лечение на деца и Комисията за лечение в чужбина към НЗОК, одобряване на новите болници от парламента, а на новите дейности от кабинета, лекарите да получават заплата само от една болница и да изписват лекарства по специални ръководства,с основен критерий разходоефективността на съответния медикамент.

„Ефектът, който очакваме от повишаване на средствата и промените, които предлагаме, ще осигурят равнопоставен достъп на лечебните заведения до системата, както и достъп на хората до качествено здравеопазване“, обясни министър Ананиев. По думите му измененията, които ведомството му предлага са нужни, за да може системата да се подготви за здравната реформа, която ще стартира от 1 януари 2020 г.

„Няма да подкрепим закона за бюджета поради няколко причини – липсва полезна здравна политика, няма променен баланс между средствата за извънболнична и болнична помощ, но най-големият проблем са промените в останалите закони, които нямат никакъв смисъл“, заяви проф. Георги Михайлов от БСП. Още по-крайна беше д-р Нигяр Джафер он ДПС: „Има ли някой, който да не знае, че тези бюджети са за една година. По силата на кой нормативен акт променяте 16 други закона на здравната система. Смятаме, че предлагате и някои добри решения, но някои са вредни, а има и една откровена глупост. Не просто е сбъркана философията, която залагате, но искате да смачкате дебата, затова ползвате късата писта на бюджета“. По думите на зам.-председателя на парламента ДПС категорично ще настоява да отпадне разрешаването на болниците от парламента. Новите дейности да не се разрешават от МС пък поискаха работодателските организации.

„В условия на лимити болниците трябва да могат да разкриват нови дейности в рамките на бюджета си, а правилото един лекар-един договор ще се отрази зле на малките лечебни заведения“, подчерта председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров. Той уточни, че пререгистрацията на болниците е напълно излишна и съсловната организация настоява тя да отпадне.

„Промените ще доведат до закриване на МЗ и превръщането му в агенция към МС, няма нужда и да ни пишете учебници по медицина как да лекуваме“, заяви типично в стила си доц. Любомир Киров, председател на сдружението на общопрактикуващите лекари.

„Този бюджет не би трябвало да бъде приет в частта му с промените на останалите закони и тази порочна практика трябва веднъж завинаги да се прекрати“, посочи председателят на Националната пациентска организация Станимир Хасърджиев.

СПОДЕЛИ