В „Майчин дом“ ще ловят рак на гърдата с изкуствен интелект

Методът е бърз, безболезнен и без облъчване, като може да открие образувания под 3 милиметра

525
рак на гърдата

Изкуствен интелект ще ползват родните лекари, за да „хванат“ навреме рак на гърдата. Иновативният метод за диагностика ще бъде представен следващата сряда – 7 ноември, в Университетска акушеро-гинекологична болница „Майчин дом“ в столицата. Процедурата вече е достъпна за всички пациенти на обновения Медицински център на лечебното заведение.

Иновативна система за ранна диагностика на рак на гърдата се въвежда за първи път у нас. Процедурата е безболезнена и без облъчване, като може да засече промени и образувания с размери от 3 милиметра. Първите данни се обработват от изкуствен интелект и пристигат при лекаря до 5 минути, обясниха от „Майчин дом“.

Официално новата система за диагностициране ще бъде представена от директора на АГ-болницата проф. Иван Костов, а гости на събитието ще бъдат лекари и представители на посолството на Полша.

В световен мащаб се забелязва ръст на заболеваемостта от рак на гърдата, който се дължи на редица фактори, но най-вече на късното диагностициране. Част от проблемите са ограниченията в съществуващите методи за диагностика, като ултразвук, мамография и ЯМР, както и фактът, че рядко жени под 50 години (които са по-податливи на инвазивни и бързо растящи видове рак на гърдата) са включвани в национални програми за скрининг.

СПОДЕЛИ