БЛС против лекарите да имат право на договор само с една болница

Съсловието не одобрява идеята за пререгистрация на всички лечебни заведения, настоява за изплащане на надлимитната дейност

231
БЛС
Д-р Иван Маджаров, председател на БЛС

Въпреки цялостния позитив от увеличението на бюджета за 2019 година, БЛС не може да остане равнодушен към тазгодишния подход за промяна на ключови законови актове, касаещи цялостната правна регламентация на здравния сектор, през Закона за бюджета на НЗОК. Това се казва в становище на съсловната организация по проектобюджета на касата за догодина.

Според медиците, промените в основни закони следва да минат на обществено обсъждане, така че да се даде време за анализ на възможните резултати от предлаганите реформи. „Заобикалянето на реда за приемане на промени в законите чрез публично обсъждане и изготвяне на оценка на въздействието противоречи на основни принципи на правовата държава и крие риск за правилното функциониране на здравната система“, отбелязват от БЛС и посочват, че въпросните предложения за промени създават сериозно напрежение в обществото, което провокира недоверие към цялата система.

От съсловната организация настояват в закона за бюджета на касата да бъде записано, че не могат да се прехвърлят средства от едно перо в друго. „По този начин ще се гарантира, че гласуваните средства за всяка дейност ще отидат по предназначение, изпълнявайки заложените здравни политики“, аргументират се от съюза и искат преговорите по Националния рамков договор да стартират не по-късно от второто тримесечие на текущата година. В случай на отказ за подписване на НРД до 31 октомври пък да остава в сила действащият рамков договор за предходната година.

„Що се отнася до предложенията на вносителя, залегнали в проекта на ЗБНЗОК, целящи ограничаване на разходите, БЛС счита, че в условията на така или иначе незаплащането на дейност, която надвишава лимитите на болничните структури, трябва да се даде възможност на лечебни заведения, които вече имат сключен договор с НЗОК по НРД 2018, да могат да разкриват нови дейности в рамките на гласувания им бюджет. Аналогично, предлаганата мярка един лекар да има право на договор само с една болница, също губи своя смисъл и ще се отрази крайно негативно върху и без това затрудните малки общински лечебници и отслабените областни болници. Задържането на специалисти в малките населени места е кардинален проблем, който няма да се реши с ограничаване възможността на специалисти да оказват висококвалифицирана медицинска помощ, било то и не на основен трудов договор“, се казва още в становището.

БЛС е категорично против пререгистрация на всички лечебни заведения, докторите не приемат и предложението контрольорите от РЗОК да могат да извършват проверки на територията на цялата страна, легитимирайки се само със служебна карта.

Във връзка с предложението за изписване на разходоефективни лекарства от БЛС смятат, че трябва да отпаднат предвидените глоби за медици, които са избрали за своите пациенти друг препарат от посочения в специалните терапевтични ръководства.

„Лекарският съюз предлага още възприетият подход за изплащане на стари задължения към чужди здравни фондове да бъде приложен аналогично към заплащане на реално извършената и отчетена медицинска дейност от български лечебни заведения за минал период“, се посочва още в становището, изпратено до Народното събрание и здравния министър Кирил Ананиев.

СПОДЕЛИ