В „Св. Марина“ спасиха момче с много рядка левкемия

Лекарите направиха алогенна костно-мозъчна трансплантация, донор е братът на 17-годишният пациент

102

Лекарите от варненската болница „Св. Марина“ спасиха 17-годишно с много рядка и трудно лечима форма на левкемия момче. Медиците направиха успешна алогенна костно-мозъчна трансплантация, а донор е братът на детето.

През декември 2016 г. пациентът е диагностициран в Клиниката по детска клинична хематология и онкология на УМБАЛ “Св. Марина”.  Предприетата химиотерапия води до ремисия още на първия месец от началото на лечението и детето е в много добро състояние в продължение на 16 месеца. В края на този период обаче е регистриран рецидив, за който единствената алтернатива за лечение е провеждането на алогенна трансплантация. „Тя е осъществена успешно с напълно съвместими хематопоетични стволови клетки, добити от родния брат на момчето, и в момента детето се възстановява в Клиниката по детска хематология и онкология, под контрола и грижите на медицинските специалисти“, обясниха от лечебното заведение.

От юни 2015 г. до септември 2018 г. в отделението по трансплантации в УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна са извършени 71 автоложни и алогенни трансплантации на хематопоетични стволови клетки на възрастни и на деца. Ако тези пациенти бяха потърсили помощ в чуждестранни клиники, това би струвало на държавата повече от 15 милиона лева, а лечението им във Варна е струвало около 3 млн. лева. С тази си дейност варненската университетска болница е спестила на държавата над 12 милиона лева, похвалиха се от „Св. Марина“.

Единственото отделение по трансплантации в Източна България отваря врати в края на 2014 г. в УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна, като по този начин високотехнологичната болница поставя началото на една нова дейност – извършване на автоложни и алогенни трансплантации на хематопоетични стволови клетки при възрастни и деца. Първата автоложна трансплантация е извършена през юни 2015 г., а първата алогенна – през август 2017 г., като най-малкият пациент е на 6 г., а най-възрастният – на 67 г., отчетоха още от лечебното заведение, което припомняме е единственото у нас собственост на медицински университет.

СПОДЕЛИ