Д-р Николай Болтаджиев: Пак ще пестим, но с цената на животи

Публичните средства за здраве у нас са десетократно по-малко от онова, което се отделя в другите европейски страни, заяви председателят на сдружението на частните болници

204
Д-р Николай Болтаджиев
Д-р Николай Болтаджиев

Публичните средства за здраве на глава от населението в България са десетократно, дори 20 пъти по-малко от онова, което се отделя за здраве в други европейски страни. По този показател в ЕС оставаме последни, въпреки твърденията на политиците, че се наливат все повече пари в сектора. Това заяви председателят на Националното сдружение на частните болници д-р Николай Болтаджиев, цитиран от Дебати.бг.

„Да вземем една Австрия за паралел. Територия и население, сравними с нашите. Публичните средства за здраве там са 14 пъти повече. У нас тези пари са точно 18 пъти по-малко отколкото в Холандия – държавата пример, с най-добрата здравна и здравно-осигурителна система. Ние сме направо несъпоставими по показателя публични пари за здраве“, добави той.

В същото време, по думите му, българските лекари не лекуват 14 или 18 пъти по-лошо от западноевропейските. „Въпреки лошата и недофинансирана система в много отношения докторите ни са съпоставими. Имаме отлични специалисти, приемани с респект навсякъде. И в България вече са въведени най-съвременни и нови методи. Срещу което обаче вървят политиците. Слагат мораториуми, всякакви други спирачки, блокажи. Вижте само миналата година – забраната им за въвеждане на нови дейности в болниците. Същата тенденция наблюдаваме и при лекарствата – спиране на новите медикаменти. И имат намерение да продължават всичко това, както личи по новия проектобюджет на НЗОК. Пак удар срещу развитието на медицината в България с някакво си обяснение, че трябва да се пази от счупване финансовата рамка. Ограничава се достъпът до съвременно лечение по финансови причини! С цената на човешки животи“, алармира д-р Болтаджиев.

Той предупреди, че вижда още тревожи сигнали в проектобюджета на касата за догодина. „На фона на скорошното еуфорично говорене, че се тръгва към либерализация на здравното осигуряване, към децентрализация, съответно на добрите европейски практики, надзорът на НЗОК одобрява един проектозакон за бюджета, чрез който се прави опит да се променя модела тъкмо в обратната посока. Вместо либерализация, чрез преходни и заключителни разпоредби, се върви към още по-затегнато управление на всички нива на системата на здравеопазване и то в дългосрочен план“, уточни д-р Болтаджиев.

СПОДЕЛИ