Жени Начева: Разходоефективност не значи най-евтината терапия

Здравният ни модел не е лош, но изпълнението му е компрометирано, смятат от СЗО

161
Жени Начева
Жени Начева, зам.-министър на здравеопазването

Дадена е дефиниция за разходоефективност на лекарствата и това категорично не означава най-евтината терапия, заяви зам.-здравният министър Жени Начева по време на VII Национален конгрес на пациентските организации. „Това означава компанията да предложи такава комбинация на лечение съвместно с лекарите, че то да е най-доброто за пациента“, обясни Начева и добави: „Не разбирам защо, когато става въпрос за разходоефективния механизъм, се прехвърля риска към пациентите. Категорично не е това нашата цел. Ще създадем отделна наредба за това, тъй като този механизъм няма да засяга всички лекарства. За всеки пациент обхватът на терапията може да бъде твърде различен и специфичен. Идеята е да няма разлика в лечението на пациентите, ако те биха се лекували в различни болници. В момента разликата е в пъти, което показва, че не винаги най-добрите практики за лечение се прилагат навсякъде. Осъзнаваме, че това е въпрос и на контрол“.

Зам.-министърът подчерта, в момента законодателството не  е адаптирано към съвременните начини на работа и европейските правила и процедури. „Това, което правим в тази посока, е да променим нормативната уредба с участието на иновативните и генеричните компании“, уточни тя. Начева заяви, че за следващата година НЗОК обмисля договаряне със съответните компании за групите заболявания, за които се изписват лекарства по протоколи за домашно лечение, за отстъпки или глобални бюджети, в рамките на които те да предоставят лекарствени продукти, в това число и иновативни, като ще има изискване за проследяване на ефекта от лечението.

По думите й за медицинските изделия пък се въвежда изискване да има приложимост в европейските държави и сертификати за качество. Лекари и пациенти обаче са притеснени от намерението касата да закупи стентове за лечение на инфаркт само от един производител.

По отношение на здравноосигурителния модел Начева обясни, че целта на МЗ е да се постигне по-голяма удовлетвореност на пациентите и като качество на лечението, а и като прозрачност на харчовете.

Жени Начена съобщи още, че лечебните заведения ще бъдат прелицензирани на базата на движението на лекарите и техните екипи от една болница в друга. „Не се лицензират само болниците като такива, но и лекарите, които работят в тях. Ако един водещ специалист напусне една болница и отиде в друга, това автоматично налага прелицензиране на отделението – както което напуска, така на това, в което отива. Несериозно да си представяме, че той е на няколко места едновременно. Ако се налага да консултира пациент, има различни механизми, по които това да се случва“, заяви зам.-здравният министър.

„Според консултантите на Световната здравна организация, които обследваха здравната система в България, има много възможности сега съществуващия модел да бъде надграден“, посочи доц. Михаил Околийски, експерт в българския офис на СЗО. По думите му би могло да се стигне до трети модел, който по най-адекватен начин да съдържа в себе си целия консенсус, от който има нужда – на пациентите, на застрахователите и на съсловните организации. „Нашият модел не е лош, но изпълнението му е компрометирано“, каза още той.

Доц. Околийски подчерта, че това, което липсва в България според СЗО, е добър контрол на разходите и ефективното им разходване. „Това до голяма степен не се случва не само заради корумпираност, а и заради скъсаната връзка между превенция, диагноза, лечение и проследяване на лечението. Пречи и липсата на интегрирана информационна система“, обясни той.

Според председателя на Асоциацията на застрахователите Светла Несторова, съществуващата здравна система също е добра, но не е достатъчно ефективна. „Моделът е солидарен, публичен и независим и като такъв отразява достиженията в сферата на здравното осигуряване в света. Това, което ни е нужно е подобрен контрол и единната електронна система. Най-нужно обаче ни е остойностяването на медицинския труд“, каза Несторова. По думите й конкуренцията би била нещо добро за системата, защото когато има повече играчи, пациентите ще получават още един застъпник на своя страна.

СПОДЕЛИ